Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoko Kamikawa

ro

11 Mar, 2024 14:07 366 Marime text
11 martie 2024
 
Comunicat de presă
Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoko Kamikawa
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 11 martie, o convorbire telefonică cu ministrul nipon al afacerilor externe, Yoko Kamikawa, în contextul aniversării unui an de la semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, de către Președintele României Klaus Iohannis și Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida (7 martie 2023).
Discuția a reliefat traiectoria ascendentă a cooperării bilaterale concrete pe toate palierele, ca reflecție pragmatică a impactului Parteneriatului Strategic bilateral. Au fost trecute în revistă proiectele în plan economic, sectorial și cultural și au fost evidențiate oportunitățile de dezvoltare a acestora.
Plecând de la constatarea interdependenței situațiilor de securitate, cei doi miniștri au abordat ultimele evoluții referitoare la Europa și Indo-Pacific. Ambele părți au evidențiat sprijinul ferm al României, respectiv al Japoniei, pentru Ucraina și contribuția fiecărei țări la efortul de atenuare a multiplelor efecte negative ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv asupra vecinilor săi. Cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru rolul României și al Japoniei în asigurarea securității regionale și pentru eforturile diplomatice intense depuse.
Ambii miniștri și-au manifestat deschiderea de a pune în aplicare agenda „Femeile, pacea și securitatea (WPS)”, având în vedere interesul ambelor părți pentru consolidarea rolului femeilor în politica internațională. De asemenea, ce doi oficiali au exprimat satisfacția pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale româno-nipone și pentru progresele consistente înregistrate, subliniindu-se importanța intensificării cooperării în formate regionale în care România are un profil activ, precum Inițiativa celor Trei Mări.
 Ministrul de externe Luminița Odobescu a adresat ministrului japonez invitația de a efectua o vizită în România, care a fost primită cu deschidere de partea japoneză.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii