Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările secretarului de stat Traian Hristea cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii India, Sanjay Verma

ro

13 Jun, 2023 09:41 515 Marime text
12 iunie 2023
 
Comunicat de presă
Consultările secretarului de stat Traian Hristea cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe al Republicii India, Sanjay Verma
 
Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a avut luni, 12 iunie 2023, consultări politico-diplomatice cu omologul din Republica India, Sanjay Verma.
Cei doi oficiali au reconfirmat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale, exprimând interesul pentru continuarea eforturilor comune de fructificare a oportunităților existente în cadrul Parteneriatului Extins dintre România și India. Secretarul de stat Traian Hristea a subliniat importanța stabilirii unui mecanism de dialog instituționalizat pentru capitalizarea acestuia. Ambii secretari de stat au agreat, totodată, necesitatea aducerii în actualitate a priorităților de cooperare din cadrul Parteneriatului, prin asumarea unui nou angajament reciproc. 
Au fost discutate, de asemenea, prioritățile în vederea avansării și diversificării cooperării româno-indiene în domenii de interes comun, precum cel economic (comerț și industrie), al apărării, al educației și cercetării, precum și IT. Cei doi interlocutori au apreciat evoluția schimburilor comerciale, care au înregistrat un record în relația bilaterală, depășind pragul țintit de 1 miliard USD în 2022, remarcând perspectivele net superioare ale acestora, pe baza punctelor forte ale fiecăreia dintre cele două economii.
Partea română a transmis aprecieri privind decizia ministrului indian de externe, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, de a realiza o vizită la București, în cursul acestui an aniversar, un moment deosebit de important în relațiile bilaterale, fiind celebrați 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica India, respectiv 10 ani de la semnarea documentului fondator al Parteneriatului Extins.
Sanjay Verma a subliniat pragmatismul care trebuie să ghideze eforturile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale, în mod special cele sectoriale, inclusiv prin adăugarea de noi domenii inovatoare, și a salutat buna cooperare româno-indiană în forurile multilaterale.
La rândul său, oficialul român a transmis susținerea pentru încheierea unui Acord de Liber Schimb între UE și R. India, fiind apreciată deschiderea ambelor părți în vederea continuării negocierilor de o manieră constructivă.
Secretarul de stat Hristea a prezentat evaluări și poziții ale României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară provocată de aceasta și impactul asupra statelor din regiune, dar și consecințele grave în plan global. A pledat pentru acțiunea fermă a ambelor state în favoarea păcii globale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, plecând de la principiile înscrise în Carta ONU și de la nevoia unui multilateralism eficient. A prezentat pe larg acțiunile întreprinse de autoritățile române în sprijinul Ucrainei, precum și măsurile concrete pentru facilitarea tranzitului a peste 18,1 milioane de tone de cereale și produse agricole dinspre Ucraina spre destinații terțe, prin România.
Oficialul indian a informat cu privire la prioritățile Indiei în calitate de Președinție a G20, făcând și o scurtă trecere în revistă cu privire la evoluțiile din regiune și la principalele provocări cu care acest stat se confruntă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii