Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi

ro

06 Feb, 2024 15:00 472 Marime text
6 februarie 2024
 
Comunicat de presă
Consultările ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 6 februarie 2024, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Vizita în România este prima deplasare externă a ministrului Mihai Popșoi, după preluarea mandatului, la 29 ianuarie 2024.
Prezența în România a șefului diplomației de la Chișinău reprezintă o reconfirmare atât a relațiilor speciale dintre București și Chișinău, cât și a dialogului bilateral consistent și dinamic între cele două state.
Ministrul Luminița Odobescu l-a asigurat pe omologul său cu privire la sprijinul multidimensional de care se bucură Republica Moldova din partea autorităților de la București, dedicat consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, obținerii de progrese în direcția integrării europene, precum și avansării proceselor de reformă. De asemenea, România va continua să ofere sprijin politic nemijlocit și permanent pentru promovarea și susținerea la nivel european a procesului de integrare în UE a Republicii Moldova, precum și sprijin tehnic, între autoritățile competente.
Agenda discuțiilor s-a axat și pe cooperarea bilaterală și proiectele comune, cu accent pe interconectarea energetică, consolidarea securității energetice și dezvoltarea infrastructurii de transport. Interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, prin România, mai ales în domeniul energiei electrice și cel al transporturilor, reprezintă un pas important spre integrarea europeană a Republicii Moldova.
În ceea ce privește situația de securitate regională și acțiunile de destabilizare ale Rusiei, discuțiile dintre cei doi demnitari au evidențiat nevoia continuării sprijinului internațional pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și asigurarea unui parcurs european fără obstacole.
Ministrul român afacerilor externe a salutat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid și a reconfirmat sprijinul pe care România este pregătită să îl ofere în acest proces.
Discuțiile au abordat și viitorul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, cu accent pe modul în care aceasta poate fi racordată mai bine la noul statut al Republicii Moldova la nivel european, precum și pe consolidarea acestui format de cooperare, împreună cu partenerii internaționali.
La finalul consultărilor, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă. Declarațiile ministrului Luminița Odobescu sunt disponibile în format video, la adresa https://www.mae.ro/node/63982.
Transcriptul declarațiilor ministrului afacerilor externe al României este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/63985.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii