Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Consultările bilaterale ale secretarului de stat Daniela Gîtman cu ministrul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Martin Dvořák

ro

28 Feb, 2024 08:25 315 Marime text
Comunicat de presă
Consultările bilaterale ale secretarului de stat Daniela Gîtman cu ministrul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Martin Dvořák
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut marți, 27 februarie 2024, consultări bilaterale cu ministrul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Martin Dvořák, cu prilejul vizitei efectuate de oficialul ceh la București.  
Cei doi demnitari au apreciat dinamica sporită a dialogului politico-diplomatic din ultima perioadă, evidențiind oportunitățile deosebite de intensificare a cooperării economice între cele două țări, atât în ceea ce privește schimburile comerciale, cât și în domenii sectoriale, precum energie, transporturi și turism.
Prin raportare la agenda europeană, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat disponibilitatea României de a coopera cu Republica Cehă în dosarele prioritare de interes comun pentru a consolida proiectul european. În context, cei doi oficiali au abordat chestiunea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024 și au exprimat dezideratul ca viitoarea arhitectură instituțională europeană să mențină o agendă solidă bazată pe unitate, coeziune și solidaritate la nivelul Uniunii. În acest sens, partea română a făcut referire la necesitatea de a continua reflecția pe tema obiectivelor viitoarei Agende Strategice a UE, în scopul întăririi rezilienței interne și externe a Uniunii, reducerii decalajelor de dezvoltare în interiorul UE și asigurării unor condiții de concurență echitabile pentru toate statele membre.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat valoarea strategică a politicii de extindere și a solicitat sprijinul părții cehe pentru a avansa calendarul de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova pe durata actualei Președinții belgiene a Consiliului UE, punând accent pe progresele substanțiale realizate de cele două state. În același timp, a exprimat sprijinul pentru avansarea parcursului european al tuturor partenerilor, atât din Vecinătatea Estică, cât și din regiunea Balcanilor de Vest, pe baza principiului meritelor proprii.
Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, situația din Ucraina, exprimând solidaritatea deplină cu aceasta și importanța menținerii angajamentului ferm de sprijin din partea UE. Secretarul de stat român a evocat, în context, rolul esențial al României în sprijinirea refugiaților ucraineni și în buna funcționare a Culoarelor de Solidaritate, mai mult de 60% din bunurile transportate prin intermediul acestora tranzitând teritoriul statului român.
Totodată, secretarul de stat Daniela Gîtman a mulțumit părții cehe pentru sprijinul oferit în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv pe durata mandatului ceh de Președinție a Consiliului UE, informând cu privire la pregătirile realizate la nivel național pentru implementarea Deciziei de aplicare integrală a acquis-ului Schengen adoptată în decembrie 2023, precum și cu privire la dinamica dialogului cu partenerii europeni în vederea îndeplinirii obiectivului de eliminare a controalelor la frontierele interne terestre în cel mai scurt timp.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii