Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Comunicat comun de presă al Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria cu prilejul marcării unui an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între România și Republica Bulgaria

ro

15 Mar, 2024 11:39 526 Marime text
15 martie 2024
 
Comunicat comun de presă al Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria cu prilejul marcării unui an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între România și Republica Bulgaria
 
Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria își exprimă satisfacția față de dinamica crescută și dezvoltarea susținută a dialogului politic și a cooperării sectoriale dintre statele noastre, pe baza legăturilor istorice solide, a relațiilor de bună vecinătate și a contactelor interumane îndelungate între cele două popoare.
Remarcăm, în mod special, progresele concrete realizate în primul an al Parteneriatului Strategic în domenii cheie ale conectivității dintre cele două state, mai ales în domeniile transporturilor și energiei. Ne menținem angajamentul ferm de a lucra în strânsă cooperare pentru implementarea proiectelor actuale și a altora noi în domeniul interconectării destinate să consolideze dezvoltarea economică la nivel bilateral și regional, în special construirea unui nou pod între localitățile Giurgiu și Ruse, continuarea lucrărilor  în cadrul proiectului „FAST Danube 2” și implementarea unor inițiative importante în sectorul energetic.
Îmbunătățirea conectivității dintre cele două state și în vecinătatea noastră este o prioritate comună a României, Republicii Bulgaria, Uniunii Europene și a organizațiilor regionale din care facem parte.
Aderarea României și a Republicii Bulgaria la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime este un succes comun de importanță majoră. Este rezultatul cooperării și al încrederii dintre cele două țări care, prin eforturi comune, vor continua să consolideze securitatea internă a UE și să își coordoneze acțiunile în vederea obținerii, cât mai curând posibil, a unei date concrete pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să genereze noi provocări și amenințări în regiune. În calitate de parteneri strategici, România și Republica Bulgaria demonstrează prin acțiunile lor hotărârea de a lucra împreună pentru protejarea securității flancului sud-estic al NATO și în regiunea Mării Negre.
Principala noastră prioritate va fi să contribuim, în continuare, la consolidarea securității euroatlantice, împreună cu alte state aliate. În acest sens, vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în eforturile lor de a-și consolida reziliența, suveranitatea și integritatea teritorială, precum și de a avansa în procesul de integrare europeană.
Vom continua să cooperăm cu NATO și cu Uniunea Europeană pentru a ne consolida apărarea și a proteja libertatea și siguranța navigației, precum și a infrastructurii energetice critice din Marea Neagră. Vom milita pentru restabilirea păcii și securității în regiunea Mării Negre, pe baza respectării dreptului internațional și a relațiilor de bună vecinătate. De asemenea, vom acționa împreună pentru a spori securitatea și cooperarea în Balcanii de Vest.
Suntem convinși că rezultatele obținute în primul an al Parteneriatului Strategic reprezintă o premisă importantă pentru dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral și a coordonării aprofundate la nivel european și internațional, în beneficiul cetățenilor țărilor noastre.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii