Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Aniversarea a 68 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite

ro

14 Dec, 2023 13:43 407 Marime text
14 decembrie 2023
 
Comunicat de presă
Aniversarea a 68 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite
 
Ministerul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 14 decembrie 2023, a 68 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite.
În cei 68 de ani de apartenență la ONU, România s-a afirmat ca susținător și apărător al diplomației multilaterale, inclusiv prin implicarea activă în cele trei domenii fundamentale de activitate ale organizației: pacea și securitatea internațională, dezvoltarea și drepturile omului. În calitate de țară donatoare de asistență pentru dezvoltare, începând cu anul 2007, România și-a consolidat suplimentar profilul onusian, prin parteneriatele dezvoltate cu un număr important de agenții și instituții relevante.
România va continua să susțină atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Totodată, va urmări consolidarea sprijinului dedicat partenerilor cei mai vulnerabili, pentru a răspunde provocărilor actuale, precum și pentru a dezvolta economii durabile și societăți reziliente, echitabile și incluzive.
România susține abordarea secretarului general al ONU, António Guterres, cuprinsă în documentul programatic Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), Pactul Viitorului, unul dintre reperele majore ale Agendei, prevăzut a fi adoptat în 2024. Documentul reprezintă o nouă oportunitate de consolidare a multilateralismului și a guvernanței globale.
Informații suplimentare:
Adunarea Generală a ONU a decis, la 14 decembrie 1955, prin rezoluția A/RES/995 (X), admiterea României în ONU, alături de alte 15 state.
Contribuția României la activitățile organelor principale ale ONU a inclus, ca repere generale, asigurarea președinției celei de-a 22-a sesiuni a Adunării Generale, exercitarea a patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, prezența periodică, în calitate de membru ales, în unele organe principale ale ONU: Consiliul Economic și Social (ECOSOC), precum și de membru al Consiliului Drepturilor Omului (CDO).
Prezența formală a ONU în România datează din 1970, când a fost deschis la București Centrul de Informare ONU (UNIC). Ulterior, aceasta s-a diversificat și s-a adaptat constant priorităților autorităților române în domeniile de acțiune la nivel onusian. În prezent, „Casa ONU” la București găzduiește o serie de reprezentanțe în România ale agențiilor specializate, programelor și fondurilor de dezvoltare din sistemul ONU.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii