Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE - Aniversarea 4 ani

ro

13 Sep, 2015 22:45 709 Marime text
Aniversarea a 4 ani de la adoptarea „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA” şi de la semnarea „Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România"

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 13 septembrie 2015, a 4 ani de la adoptarea la cel mai înalt nivel, la Washington D.C., a „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii” şi de la semnarea „Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”.

Cele două documente bilaterale cuprind elementele de referinţă ale cooperării dintre România şi SUA în cadrul Parteneriatului Strategic, având o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi înscrierea pe un curs constant ascendent a relaţiilor româno-americane în ultimii ani.

Declaraţia Comună a dat un nou impuls consolidării dialogului politic şi extinderii colaborării bilaterale. Eforturile sustinute pentru implementarea Acordului cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice în termenele convenite, cooperarea extinsă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi în misiunile din teatrele de operaţii externe, intensificarea exerciţiilor comune în sprijinul securităţii şi stabilităţii din regiunea Mării Negre demonstrează fără echivoc nivelul de excelenţă pe care Parteneriatul Strategic l-a atins.‎

“Sunt onorat că am avut privilegiul să negociez, în numele României, aceste două documente esenţiale ale Parteneriatului Strategic cu Statele Unite – Declaraţia Comună şi Acordul din septembrie 2011. Realizările obţinute deja prin aplicarea acestora ne motivează să continuăm efortul complex de aprofundare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, pentru valorificarea tuturor oportunităţilor de colaborare. În acest sens, avem multe de făcut împreună pentru a ridica şi mai mult nivelul de cooperare dintre ţările noastre, mai ales în ceea ce priveşte sporirea investiţiilor, creşterea volumului schimburilor comerciale şi amplificarea colaborării bilaterale în domenii precum educaţia, cercetarea, cooperarea ştiinţifică şi tehnică, schimburile culturale şi contactele inter-umane. Sunt deplin încrezător că, în perioada următoare, rezultatele şi progresele în aplicarea Declaraţiei Comune vor continua să avanseze semnificativ", a subliniat ministrul Bogdan Aurescu cu acest prilej.

 

Informaţii suplimentare:

Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA a fost lansat, în anul 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Bill Clinton.

Declaraţia Comună constituie primul document politic bilateral ce fixează liniile de acţiune esenţiale şi orientează cooperarea pe multiple paliere în cadrul Parteneriatul Strategic, dimensiune centrală a politicii externe a României, alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO, fiind documentul care a consacrat relansarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Acordul cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, aflat la baza dezvoltării celui mai complex proiect circumscris Parteneriatului – operaţionalizarea facilităţii antirachetă din cadrul Bazei de la Deveselu - reprezintă, totodată, primul document bilateral cu valoare juridică care consacră în scris Parteneriatul Strategic. Negocierile privind Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 - mai 2011) şi a fost parafat de şefii celor două delegaţii, la 6 iunie 2011.

Ambele documente au fost incluse în expoziţia documentară “135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti, în perioada 29 iunie - 31 iulie 2015, în cadrul seriei de evenimente aniversare pe tema de referinţă. Expoziţia a fost organizată în parteneriat cu Biblioteca Naţională, Comisia Fulbright, National Geographic România şi Esquire România.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii