Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Dragnea, în Parlamentul European „Scopul regionalizării este funcţionalitatea structurilor, nu procesul în sine”

ro

20 Mar, 2013 18:56 931 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a prezentat marţi, 19 martie a.c., la Bruxelles, în plenul Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European, stadiul procesului de regionalizare-descentralizare a României.

„Mesajul meu de vicepremier este că România are capacitatea de a învăţa din greşelile trecute şi vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru cursa absorbţiei de fonduri de la 1 ianuarie 2014. Regionalizarea nu reprezintă un scop în sine, scopul final al procesului este înfiinţarea unor structuri funcţionale. Actualele regiuni de dezvoltare funcţionează mai mult în paralel cu judeţele. Ele nu au identitate regională proprie, nu au forţă decizională, nu au competenţe, nu pot administra proiecte, nu pot asigura o reprezentare democratică a comunităţilor locale”, a afirmat Liviu Dragnea în Comisie.

Potrivit viceprim-ministrului, dezvoltarea durabilă poate fi realizată în România doar prin înfiinţarea de regiuni administrative, modelul actual, cu regiuni de dezvoltare, fiind insuficient pentru acest obiectiv.

Tot ieri, ministrul Dragnea a prezentat acest proiect în cadrul întâlnirilor cu oficiali europeni.

Discuţia cu Danuta Hubner, preşedintele Comisiei REGI, s-a axat pe modul în care România ar putea beneficia de experienţa bogată a Poloniei în ceea ce priveşte regionalizarea şi dezvoltarea regională, reforma sistemului administrativ şi utilizarea fondurilor europene.

„Polonia a făcut regionalizarea exact cu un an înainte de precedentul exerciţiu financiar şi a avut o rată de absorbţie foarte mare. De aceea, am rugat-o pe doamna Hubner să intermedieze o colaborare cu cele două ministere din Polonia - ministerul pentru dezvoltare regională şi cel pentru administraţie publică. A acceptat acest lucru. În plus, am convenit ca un expert în regionalizare din Polonia să vină în România în jur de 10-12 aprilie, să discutăm despre modelul polonez şi despre cum poate fi implementat la noi”, a declarat Liviu Dragnea la finalul întâlnirii.

La întâlnirea cu Constanze Krehl şi Lambert Van Nistelrooij, co-raportori ai Comisiei, cei doi oficiali s-au arătat interesaţi de derularea procesului de regionalizare. Totodată, au apreciat că în acest proces trebuie acordată atenţie dimensiunilor viitoarelor regiuni, care ar putea avea 2-3 milioane de locuitori, astfel încât să nu fie prea reduse.

* * *
Vizita la Bruxelles a delegaţiei MDRAP, condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, a avut loc în contextul reuniunii Comisiei REGI a Parlamentului European. Reuniunea are drept scop intensificarea dezbaterilor la nivelul statelor membre şi al instituţiilor europene cu privire la viitorul politicilor regionale şi de coeziune. În cadrul întâlnirilor periodice se dezbat problematici referitoare la accesarea şi derularea Fondului European de Dezvoltare Regională, a Fondului de Coeziune şi a celorlalte instrumente de politică regională ale Uniunii Europene, impactul celorlalte politici ale UE privind coeziunea economică şi socială, dezvoltarea regiunilor periferice, precum şi cooperarea transfrontalieră şi interregională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii