Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi ale secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă cu oficiali din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă

ro

14 Sep, 2015 23:08 1003 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut luni, 14 septembrie 2015, la Bruxelles, întrevederi cu Maciej Popowski, secretar general adjunct al SEAE şi cu Kenneth Deane, directorul CPCC (Capacitatea de planificare şi conducere a misiunilor civile).
Întâlnirile cu oficialii UE au permis trecerea în revistă a participării României la misiunile UE de gestionare a crizelor, precum şi a unor elemente legate de procesul elaborării Strategiei Globale de Politică Externă şi de Securitate a UE, în baza deciziei Consiliului European din iunie 2015.

Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru consolidarea Politicii de Apărare şi Securitate Comună (PSAC), cu accentuarea, în context, a importanţei menţinerii şi întăririi coeziunii şi solidarităţii între statele membre UE, pe fondul dezvoltărilor negative în planul securităţii, atât în estul, cât şi în sudul spaţiului comunitar.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidenţiat implicarea substanţială a României în cadrul misiunilor PSAC, în special cele civile, ţara noastră ocupând locul 5 la categoria personal secondat, respectiv prima poziţie la categoria personal contractual. A semnalat, de asemenea, necesitatea asigurării unor resurse adecvate pentru misiunile UE din spaţii cu evoluţii complexe şi greu predictibile.

Totodată, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat susţinerea României pentru procesul de elaborare a unei noi strategii externe şi de securitate a UE, pornind de la convingerea că noile provocări cu care se confruntă Uniunea, în special în vecinătăţile estică şi sudică, precum şi ascensiunea unor ameninţări sectoriale (energetică, cibernetică, maritimă) impun reevaluarea paradigmei de securitate a UE. A accentuat interesul României pentru ca viitorul document programatic să reafirme, printre altele, importanţa parteneriatelor, în special a celui cu NATO, aspect cu importanţă deosebită pe fondul unui răspuns comun, cuprinzător la noile ameninţări cu care se confruntă UE şi partenerii săi (războiul hibrid, atacurile cibernetice, provocările din spaţiile maritime, inclusiv în Marea Neagră).

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a mai evocat susţinerea României pentru dezvoltarea capacităţilor civile, în contextul în care consolidarea capacităţilor UE, civile şi militare, alături de măsurile adoptate de Comisia Europeană în domeniul industriei de apărare vor permite o acţiune mai robustă şi mai rapidă a UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii