Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:27 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi ale secretarului de stat George Ciamba cu Kate Gilmore, adjunct al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, și cu Stavros Lambrinidis, Reprezentantul Special pentru Drepturile Omului al Uniunii Europene

ro

01 Mar, 2017 17:02 1163 Marime text
În marja participării la lucrările segmentului la nivel înalt al Consiliului Drepturilor Omului, secretarul de stat George Ciamba a mai avut o serie de întrevederi cu oficiali ONU și UE.

În cadrul întrevederii cu Kate Gilmore, adjunct al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, cei doi oficiali au discutat despre provocările globale curente în domeniul drepturilor omului și despre situația acestora în regiunile afectate de conflicte. Secretarul de stat George Ciamba a reafirmat susținerea României pentru activitatea Oficiului Înaltului Comisar, subliniind rolul decisiv pe care o comunitate internațională puternică și unită îl are în lupta împotriva încălcării drepturilor omului. Statele trebuie să sprijine procedurile și mecanismele aflate la dispoziția CDO, precum activitatea Raportorilor Speciali sau Mecanismul de Evaluare Periodică Universală.

Discuțiile au analizat dezvoltările recente din Ucraina și Siria, reliefând preocupare față de impactul crizelor prelungite asupra situației civililor și deteriorării situației umanitare. Implementarea prevederilor cuprinse în acordul de la Minsk rămâne, în ciuda dificultăților și blocajelor, cea mai bună soluție pentru încheierea conflictului din Ucraina, a arătat secretarul de stat. România va continua să sprijine Ucraina în parcursul său spre reformă și democratizare, a mai dat asigurări George Ciamba.

Printre tematicile incluse în agenda convorbirilor s-au mai regăsit abolirea pedepsei cu moartea, combaterea violenței domestice și împotriva femeilor, drepturile copiilor, libertatea de exprimare, a religiei și credinței, migrația și apărătorii drepturilor omului.

Discuțiile cu Stavros Lambrinidis, Reprezentantul Special pentru Drepturile Omului al Uniunii Europene, au reliefat viziunea comună de promovare a agendei drepturilor omului în lume, într-un cadru definit de legătura strânsă dintre acestea și securitatea globală durabilă. Secretarul de stat George Ciamba a transmis aprecierea sa față de activitatea și realizările mandatului Reprezentantului Special și l-a asigurat de sprijinul său pentru ducerea la îndeplinire a priorităților pentru anul în curs.

Cei doi oficiali au analizat modalitățile de a întări vocea Uniunii Europene în scopul promovării și protejării drepturilor omului, concluzionând că doar o acțiune unitară, concertată, poate contribui la atingerea acestui obiectiv. Este esențial ca dialogurile UE cu alte state să includă o componentă privind respectarea drepturilor omului, au mai convenit cei doi.

Alte teme abordate în cadrul discuțiilor au cuprins migrația, combaterea terorismului, lupta împotriva impunității și abolirea pedepsei cu moartea, dar și o reflecție asupra noii abordări asupra drepturilor omului a administrației americane și potențialul său impact asupra relațiilor transatlantice.În cadrul vizitei la Geneva, secretarul de stat George Ciamba s-a întâlnit cu candidații la funcția de director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), discutând despre prioritățile acestora pentru un viitor mandat și despre modul în care organizația poate fi consolidată și eficientizată pentru a răspunde cât mai bine provocărilor globale în domeniu. Noul director general al OMS va fi ales cu ocazia Adunării Mondiale a Sănătății, care se va desfășura la Geneva, în luna mai a acestui an.

Ti-a placut articolul?

Comentarii