Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi ale ministrului Bogdan Aurescu cu Secretarul General al Consiliului Europei, președintele APCE și președintele CEDO

ro

27 Mar, 2015 11:49 951 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 26 martie 2015, la Bruxelles, întrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, și cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, în marja Conferinţei la nivel înalt cu tema „Implementarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, responsabilitatea noastră comună”.
 
În cadrul convorbirilor cu Thorbjørn Jagland au fost abordate teme privind cooperarea activă dintre România şi Consiliul Europei (CoE) pe o serie de domenii de interes, precum evoluţiile din Vecinătatea Estică şi susţinerea de către România a eforturilor CoE pentru democratizarea statelor din regiune.
 
Secretarul General a apreciat nivelul de cooperare al CoE cu România și a amintit, ca exemplu pozitiv, adoptarea măsurilor legislative privind restituirea proprietăților, care ar putea servi, în opinia sa, ca model și altor state din regiune.
 
Cei doi demnitari au subliniat, în cadrul întrevederii, necesitatea consolidării cadrului juridic al CoE privind măsurile de combatere a terorismului. Ministrul român a evocat, în acest context, și propunerea sa, lansată spre reflecție în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015, privind utilitatea creării unei curți internaționale care să pedepsească crima de terorism internațional, primită cu interes de Secretarul General.
 
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre criza din Ucraina, precum şi despre modalităţile concrete de implementare a prevederilor Acordului Minsk II. Un alt subiect discutat de cei doi oficiali l-a reprezentat importanţa continuării reformelor democratice din Republica Moldova, în contextul alegerilor din noiembrie 2014 şi al învestirii unui nou Guvern la Chişinău. Cei doi înalți oficiali au analizat și perspectivele soluționării dosarului transnistrean.
 
În cadrul convorbirilor cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, a fost pus accentul pe componenta regională a cooperării dintre România și APCE, îndeosebi pe rolul țării noastre în susţinerea consolidării valorilor democratice în ţările din vecinătate, precum şi necesitatea respectării tuturor angajamentelor asumate de statele membre CoE la momentul aderării la organizaţie.
 
Ministrul afacerilor externe şi preşedintele APCE au discutat de asemenea despre criza din Ucraina, având în vedere evoluţiile recente în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv necesitatea implementării prevederilor Acordului Minsk II.
 
Totodată, cei doi demnitari au evidenţiat interesul şi sprijinul constant al României pentru Republica Moldova şi eforturile acesteia pe calea continuării reformelor democratice, în contextul alegerilor din decembrie 2014 şi a învestirii unui nou guvern la Chişinău. Un punct distinct în cadrul discuţiilor a fost legat de problematica transnistreană, fiind abordată şi situaţia şcolilor cu predare în grafie latină.
 
Demnitarul român a amintit, în cadrul ambelor întrevederi, faptul că anul acesta marchează aniversarea a 20 ani de la semnarea de către România a Convenţiei – Cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, ţara noastră fiind primul stat care a ratificat acest important instrument juridic.
 
În cadrul discuțiilor cu preşedintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Dean Spielmann, ministrul român de externe a subliniat importanța aplicării efective a Convenției la nivel național, precum și angajamentul României în acest sens, dovedit și de cooperarea cu Grefa Curții în ceea ce privește adoptarea unui remediu, apreciat ca eficient de către Curte, privind problema restituirii proprietăților. Ministrul de externe a exprimat sprijinul României pentru aplicarea Declarației Conferinței de la Bruxelles, care corespunde poziției țării noastre. Cei doi oficiali au convenit să continue dialogul cu ocazia unei vizite la Strasbourg a ministrului român de externe, care va avea loc în luna mai.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii