Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:41 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Radu Podgorean cu delegaţia Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din Adunarea Parlamentară, Bosnia-Herţegovina

ro

12 Nov, 2013 19:46 557 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Radu Podgorean a avut astăzi, 12 noiembrie 2013, o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a Adunării Parlamentare din Bosnia-Herţegovina, condusă dl. Mirza Kušljugić, preşedintele Comisiei.
 
Agenda convorbirilor a cuprins teme privind evoluţiile de actualitate, interne şi externe privind Bosnia-Herţegovina, perspectiva europeană şi euro-atlantică a Bosniei-Herţegovina, precum şi subiecte de interes regional, cu accent asupra Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), exercitată de România.
 
Demnitarul român a reiterat angajamentul ferm al României pentru susţinerea parcursului european şi euro-atlantic al Bosniei şi Herţegovina. A subliniat că respectarea criteriilor şi standardelor specifice acestor procese sunt benefice, în primul rând, pentru cetăţenii de rând. Cu referire la parcursul european al Bosniei-Herţegovina, secretarul de stat Radu Podgorean a evidenţiat necesitatea generării unei viziuni comune a liderilor politici privind viitorul acestei ţări, cu accent asupra îndeplinirii celor două angajamente cheie pentru candidatura la UE. Stagnarea reformelor şi impasul politic înregistrat are un impact direct asupra tuturor cetăţenilor din această ţară, existând riscul pierderii unei părţi importante din fondurile pentru pre-aderare (IPA), iar liderii politici trebuie să găsească soluţii de cooperare şi implementare a măsurilor necesare deblocării parcursului european al ţării. Oficialul român a exprimat aprecierea României pentru progresele înregistrate în Dialogul la nivel înalt UE-Bosnia-Heţegovina privind justiţia, precum şi susţinerea pentru continuarea acestuia.
 
Cu referire la activitatea PiE române a SEECP, Radu Podgorean a evidenţiat că acţiunile PiE vor urmări să aducă o contribuţie directă la creşterea coeziunii interne şi a angajamentului autorităţilor Bosnia-Herţegovina de a îndeplini cerinţele impuse de procesul de integrare europeană. În acest sens, a fost subliniată importanţa unui angajament pro-activ al Bosniei-Herţegovina în toate dimensiunile activităţii SEECP; cu accent asupra apropiatei reuniuni a Grupului de Lucru al Dimensiunii Parlamentare a SEECP, Bucureşti, 15-16 noiembrie 2013.
 
Parlamentarii din Bosnia-Herţegovina au mulţumit pentru susţinerea constantă a României pentru integrarea ţării lor în UE şi NATO. Au evidenţiat priorităţile majore pentru perioada următoare: speranţa că la nivelul Adunării Parlamentare se va ajunge la consensul necesar implementării deciziei CEDO în cazul Sejdic-Finci până la finele anului în curs, încheierea discuţiilor restante necesare pentru înregistrare proprietăţilor militare. De asemenea, au exprimat interes deosebit faţă de aprofundarea cooperării în cadrul SEECP, cu precădere asupra proiectelor pe care PiE România le poate promova în vederea facilitării apropierii de Bruxelles.

Ti-a placut articolul?

Comentarii