Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu Anna Jardfelt, directorului Institutului Suedez pentru Afaceri Internaţionale

ro

12 Nov, 2013 14:41 814 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, astăzi, 12 noiembrie 2013, o întrevedere cu Anna Jardfelt, directorul Institutului Suedez pentru Afaceri Internaţionale (Utrikespolitiska institutet - UI), aflată în vizită în România.
Subiectul discuţiilor l-a constituit consolidarea cadrului strategic de acţiune externă a Uniunii Europene şi, în context, proiectul Strategiei Globale Europene (SGE), promovat de UI, în colaborare cu alte institute similare din statele membre UE.  Ambele părţi au fost de acord că, ţinând cont de noul context instituţional definit de Tratatul de la Lisabona, precum şi de evoluţiile mediului internaţional, o reactualizare a perspectivei strategice a UE este oportună.

Anna Jardfelt a prezentat principalele elemente ale raportului “Towards a European Global Strategy – Securing European influence in a changing world”, dat publicităţii la 28 mai 2013 şi care constituie documentul de referinţă al proiectului SGE. A indicat faptul că premisa principală a proiectului este că acţiunea externă a UE este intrinsec legată de evoluţiile politice şi economice din interiorul Uniunii, toate aceste aspecte trebuind tratate în mod unitar. A argumentat în favoarea unei angajări puternice a statelor membre UE în stabilirea unei agende strategice ambiţioase. A menţionat intenţia părţii suedeze ca, pe baza acestui raport, să impulsioneze o dezbatere la nivelul decidenţilor politici ai UE, care să aibă drept rezultat un document strategic de substanţă.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat preocupările comune ale României şi Suediei în domeniile securităţii şi acţiunii externe la nivelul UE. A arătat necesitatea unui cadru strategic coerent şi comprehensiv, care să ia în considerare preocupările şi interesele tuturor statelor membre. A reiterat rolul esenţial al vecinătăţii apropiate a UE, cu accent pe statele Parteneriatului Estic (PaE) şi a indicat, în context, importanţa unor rezultate de substanţă ale viitorului Summit PaE de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013). De asemenea, a arătat că parteneriatul transatlantic şi relaţia UE-NATO constituie, în continuare, piloni principali ai securităţii europene. Demnitarul român a atras atenţia asupra necesităţii consolidării instrumentelor de acţiune externă ale Uniunii, pentru a putea răspunde în mod eficient celor mai recente evoluţii din mediul internaţional. În context, a reliefat rolul noilor provocări din domeniul securităţii, precum securitatea energetică sau cea cibernetică, care trebuie să îşi găsească un răspuns adecvat la nivelul UE. A subliniat că o etapă esenţială în dezbaterea strategică europeană îl va constitui Consiliul European din decembrie 2013, dedicat Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).
 
Informaţii suplimentare:
Proiectul elaborării unei Strategii Globale Europene a fost lansat în luna iulie 2012 de către Institutul Suedez pentru Afaceri Internaţionale, Real Instituto Elcano (Madrid), Istituto Affari Internazionali (Roma) şi Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale (Varşovia). 
Acestora li s-au alăturat pe parcurs un număr de 24 de institute asociate, din Germania, Olanda, Austria, Cehia, Norvegia, Islanda, Grecia, statele baltice etc. Institutul European din România şi Fundaţia EURISC participă în această calitate la proiect.
Prima etapă a acestuia s-a desfăşurat în plan academic, sub forma unei serii de conferinţe şi seminarii şi a avut drept finalitate raportul “Towards a European Global Strategy – Securing European influence in a changing world”, dat publicităţii la 28 mai 2013. Acesta se doreşte a fi punctul de plecare pentru o dezbatere la nivelul decidenţilor politici ai UE, cu scopul generării şi adoptării unei Strategii Globale Europene.
Textul raportului şi detalii legate de proiect pot fi găsite la: http://www.euglobalstrategy.eu/ .
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii