Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Daniel Ioniţă, cu adjunctul Asistentului pentru Diplomaţie Energetică al Secretarului de stat al SUA, Robin Dunnigan

ro

18 Feb, 2016 15:26 1002 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a primit-o astăzi, 18 februarie 2016, pe Robin Dunnigan, adjunctul asistentului pentru diplomație energetică al secretarului de stat al SUA din cadrul Biroului pentru Resurse Energetice al Departamentului de Stat al SUA.

Oficialul român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării româno-americane în domeniul energetic, deosebit de relevant în realizarea independenţei energetice a ţării noastre şi în aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

A evidențiat importanța continuării eforturilor comune ale României şi Statelor Unite ale Americii de dezvoltare a infrastructurii energetice regionale, având în vedere actualul context geostrategic și necesitatea consolidării securității energetice europene. De asemenea, a apreciat faptul că, datorită locației sale strategice şi atuurilor în domeniul resurselor, România are un rol important în configurarea arhitecturii de securitate energetică în plan regional şi european. A reiterat interesul României pentru creşterea prezenţei companiilor americane în acest sector.

În context, a evocat principalele proiecte promovate de România pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, cu accent pe interconectorul de gaz BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi pe interconectarea energetică România-Republica Moldova, respectiv prin finalizarea fazei a II-a a gazoductului Iaşi-Ungheni. A evidențiat importanţa conectării Republicii Moldova la sistemul energetic european.

Totodată, a propus extinderea cooperării dintre România şi SUA pe palierul tehnologiilor inovatoare, prin dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare şi pregătire a specialiştilor români din domeniul petrol şi gaze.

La rândul său, Robin Dunnigan a apreciat contribuţia României la consolidarea securităţii energetice regionale şi europene prin diversificarea surselor şi rutelor de transport. A subliniat importanţa pe care SUA o acordă independenţei energetice a României şi a statelor din regiune şi a reiterat sprijinul Administraţiei pentru proiectele energetice care au acest obiectiv.

A salutat prezenţa companiilor americane de profil pe piaţa din România, evidenţiind potenţialul de cooperare sporit în domeniul energetic, în domeniul exploatării resurselor şi dezvoltării infrastructurii de transport a acestora, cât şi în proiecte de parteneriat în cercetare, dezvoltare şi formare profesională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii