Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu omologul srilankez Gamini Lakshman Peiris

ro

19 Apr, 2013 19:49 471 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 19 aprilie 2013, convorbiri cu omologul srilankez, prof. Gamini Lakshman Peiris, care efectuează, în perioada 19 - 20 aprilie 2013, o vizită oficială în România. În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au evaluat modalităţile de intensificare a relaţiilor bilaterale, cu accent pe agenda politico-diplomatică pe anul în curs şi pe domeniul economic.
 
Ambele părţi au confirmat interesul pentru revitalizarea dialogului politic şi au convenit instituţionalizarea acestuia pe linia celor două ministere de externe, prin semnarea unui Memorandum de Înţelegere, care prevede organizarea de consultări periodice şi realizarea unui schimb constant de expertiză în diverse domenii.
 
În ceea ce priveşte relaţiile economice bilaterale, cei doi oficiali au abordat modalităţile de valorificare de către ţara noastră a capitalului de imagine foarte bun în Sri Lanka, conferit de proiectele economice de mare succes realizate de întreprinderi româneşti, în domeniul infrastructurii feroviare din Sri Lanka, prin continuarea şi diversificarea prezenţei firmelor româneşti în transportul feroviar, dar şi în alte domenii, precum: agricultură, turism, IT, sănătate. În acest context, s-a evidenţiat oportunitatea realizării unui forum bilateral de afaceri cu ocazia realizării unei misiuni economice srilankeze, în toamna acestui an, la Bucureşti.
 
Relaţiile României cu Sri Lanka pot fi considerate tradiţionale, atât sub aspectul dialogului politic, cât şi sub cel al cooperării economice. România a avut o prezenţă importantă într-un sector de dezvoltare considerat strategic de către autorităţile de la Colombo, şi anume infrastructura feroviară. România a livrat aproape 80% din parcul de vagoane de călători al Sri Lankăi. De altfel, acesta este unul din proiectele economice importante care se regăsesc pe agenda vizitei la Bucureşti a domnului ministru”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
 
Cei doi miniştri au abordat şi necesitatea dinamizării schimburilor culturale, a dezvoltării contactelor între cetăţenii celor două ţări, precum şi a unei prezenţe sporite a tinerilor  srilankezi în Universităţile din România. Un prim pas va fi organizarea, în perioada 8 - 9 iunie 2013, în Sri Lanka, a primului târg educaţional dedicat României, unde universităţile din România îşi vor prezenta oferta de studii universitare şi post-universitare.
 
Vizita oaspetelui srilankez a prilejuit şi un schimb de opinii pe teme internaţionale. A fost evidenţiată utilitatea unui dialog consolidat cu Uniunea Europeană şi dorinţa continuării unei excelente cooperări bilaterale în cadrul ONU.
 
Cu prilejul vizitei, au fost semnate două acorduri importante pentru dialogul bilateral şi cooperarea academică dintre cele două părţi şi anume: „Memorandumul de Înţelegere între Ministerele Afacerilor Externe din România şi R.D.S. Sri Lanka” şi „Protocolul de cooperare între Institutul Diplomatic Român şi Institutul Lakshman Kadirgamar pentru Relaţii Internaţionale şi Studii Strategice din Colombo”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii