Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:07 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu negociatorul șef al Republicii Serbia pentru aderarea la UE, Tanja Miscević

ro

22 Feb, 2016 18:35 697 Marime text
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, 22 februarie 2016, o întrevedere cu  delegaţia condusă de negociatorul șef al Republicii Serbia pentru aderarea la Uniunea Europeană, Tanja Miscević, aflată în vizită oficială în România în perioada 21-23 februarie. Oficialul sârb este însoţit în această vizită de Čedomir Backović, ministru asistent pentru integrare europeană la Ministerul Justiţiei, şeful grupului de negociere cu UE la capitolul 23 - Sistem judiciar şi drepturi fundamentale.
 
În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme referitoare la drepturile minorităţii românești din Serbia, printre care accesul la educaţie în limba maternă, accesul la informaţie prin mass-media în limbă română, dar și drepturile religioase. În acest sens, ministrul delegat a exprimat importanța cooperării dintre România și Serbia în privința deschiderii unui institut cultural românesc la Belgrad destinat schimburilor culturale între cele două țări, dar a punctat și necesitatea unor instituții culturale comunitare pentru românii din Valea Timocului unde să se poată preda limba română.

Comunitatea românească din Serbia, localizată în Voivodina și în Valea Timocului, ca și comunitatea sârbă din România reprezintă oportunități de cooperare între cele două state, un liant cultural important care nu poate decât să contribuie la propagarea valorilor europene”, a declarat demnitarul român.
Ministrul delegat a reiterat sprijinul României pentru succesul negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană și a precizat că statul român va acorda o mare atenție progresului înregistrat de țara vecină în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităților naționale. 

Oficialul român a precizat că România va continua să promoveze, într-un spirit constructiv, dialogul pentru implementarea protocolului Comisiei Mixte Interguvernamentale privind protecţia minorităţilor naţionale, astfel încât, împreună  cu  partea   sârbă,  să asigure respectarea drepturilor etnicilor români pe întreg teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii