Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Secretarul General al Consiliului Cooperării Regionale, Goran Svilanović

ro

12 Sep, 2013 18:26 554 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 12 septembrie 2013, o întrevedere cu Goran Svilanović, Secretarul General al Consiliului Cooperării Regionale (RCC).
În cadrul convorbirilor, au fost abordate teme de interes comun, cu accent pe deținerea de către România, în perioada iunie 2013-iunie 2014, a Președinției-în-Exercițiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), dar și a ultimelor evoluţii şi a perspectivei europene a statelor din regiune şi a importanţei cooperării regionale în acest context.
Demnitarul român a menționat prima reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe din statele participante SEECP, pe care România o va organiza la 27 septembrie 2013, la New York, în marja Adunării Generale ONU.

Au fost trecute în revistă principalele direcții de acțiune ale Președinției-în-Exercițiu române a SEECP: consolidarea cooperării regionale în domeniul Justiţiei şi a Afacerilor Interne, cu accent asupra combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate, lansarea unor proiecte regionale cu componente economice (turism, politici de muncă şi creşterea competitivităţii) de natură să faciliteze creşterea încrederii şi a dialogului între Statele participante, precum și o reuniune pe tema statisticilor care va avea ca tema centrală alinierea la acquisul comunitar în domeniu, schimbul de experiență în domeniu și furnizarea de expertiză.
A fost reiterat sprijinul autorităţilor române pentru îndeplinirea cu succes a mandatului Secretarului General RCC, exprimându-se disponibilitatea României de a furniza în continuare Secretariatului RCC experţi în domeniile de interes.
Cei doi oficiali au convenit consultarea periodică în vederea promovării și implementării unor proiecte care să își aducă o contribuție directă la dezvoltarea socio-economică a Europei de Sud-Est, precum şi la accelerarea procesului de integrare europeană și euro-atlantică a întregii regiuni.
 
 
Informaţii suplimentare
 
Actualul Secretar General al RCC, Goran Svilanović (Serbia), ales cu ocazia Summit-ului SEECP (Belgrad, 15 iunie 2012), şi-a început mandatul la 1 ianuarie 2013. RCC, brațul operațional al SEECP, funcţionează pe baza parteneriatului dintre statele SEECP, state şi instituţii internaţionale cu interese în regiune şi Comisia Europeană. Scopul RCC constă în susţinerea cooperării regionale în Europa de Sud-Est, într-un cadru regionally-owned and led, care să faciliteze integrarea europeană şi euro-atlantică a statelor din regiune. România a preluat în luna iunie 2013, de la R. Macedonia, Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP pentru o perioadă de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii