Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:23 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Procurorul Curţii Penale Internaţionale, doamna Fatou Bensouda

ro

21 Jul, 2014 12:35 735 Marime text
În cadrul discuţiilor, ministrul Titus Corlăţean a menţionat implicarea activă a României în sprijinirea activităţii Curţii Penale Internaţionale, precizând, totodată, că România va rămâne un susţinător ferm al acestui organism jurisdicţional internaţional.
De asemenea, ministrul afacerilor externe a evocat demersurile României de promovare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi a activităţii acestei instanţe penale internaţionale. Între aceste demersuri se numără şi organizarea la Bucureşti a unui eveniment de celebrare a zilei Justiţiei Penale Internaţionale, care s-a bucurat de participarea înaltei oficiale străine.
Cei doi oficiali au efectuat un scurt schimb de vederi referitor la situaţia din Ucraina. Procurorul Curţii Penale Internaţionale a iniţiat o investigaţie cu privire la posibile fapte comise în perioada 21 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014, în urma acceptării de către Ucraina a competenţei Curţii cu privire la această perioadă.
Titus Corlăţean şi Fatou Bensouda au făcut, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente în activitatea Curţii Penale Internaţionale. A fost discutată iniţiativa unor state din Uniunea Africană referitoare la amendarea Statului Curţii Penale Internaţionale, ocazie cu care şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul României pentru integritatea Statutului şi pentru neafectarea principiilor fundamentale ale funcţionării sistemului de justiţie penală internaţională.

Informaţii suplimentare:
Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă. Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 122 de state sunt părţi la Statutul CPI.
CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale.
România este în mod tradiţional un susţinător al justiţiei penale internaţionale. Prin vocea ilustrului diplomat şi jurist Vespasian Pella, România a pledat încă din perioada interbelică pentru  înfiinţarea unei  jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în sprijinul păcii şi stabilităţii în lume.
România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.
În cursul anului 2013, România a deţinut poziţia de co-facilitator al Planului de acţiune pentru universalitatea şi punerea în aplicare completă a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. În această calitate, România a organizat, la Bucureşti, Haga şi New York, o serie de evenimente menite să promoveze Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi activitatea acestei instanţe penale internaţionale, care au inclus vizita la Bucureşti a Preşedintelui Curţii Penale Internaţionale, E.S Sang-Hyun Song. Aceste acţiuni au fost completate cu demersuri diplomatice la nivel bilateral, menite a promova universalitatea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii