Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:49 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu preşedintele Statului Israel, Shimon Peres

ro

27 Dec, 2013 15:05 900 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit joi, 26 decembrie 2013, de preşedintele Shimon Peres,  la finalul vizitei în Statul Israel. Întrevederea a constituit un moment de reconfirmare a relaţiilor speciale bilaterale româno-israeliene.
Cu acest prilej, a fost salutată dinamica deosebită înregistrată în planul dialogului politic, pe toate nivelurile.

De asemenea, a fost exprimat interesul reciproc pentru continuarea parcursului ascendent al relaţiilor bilaterale şi au fost trecute în revistă acţiunile prevăzute pentru perioada imediat următoare, în special viitoarea şedinţă comună a celor două guverne, preconizată a avea loc în 2014, la Bucureşti. Întrevederea a constituit, totodată, un prilej pentru analizarea potenţialului ridicat al relaţiilor bilaterale economice şi tehnico-ştiinţifice, a căror pondere tinde să devină din ce în ce mai semnificativă. Cei doi demnitari au evocat importanţa promovării de proiecte concrete în domenii precum investiţii, agricultură, energie, care să conducă la creşterea schimburilor economice bilaterale, în condiţiile în care ambele părţi cunosc o perioadă de creştere economică. Ministrul Titus Corlăţean a relevat importanţa geostrategică a României la Marea Neagră şi Dunăre, cu deschidere spre marile rute trans-continentale, cum ar fi Noul Drum al Mătăsii.  

În contextul discuţiilor,  a fost evidenţiat rolul semnificativ care revine în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări comunităţii evreieşti din România şi comunităţii israelienilor originari din România. A fost exprimată necesitatea de a dezvolta, pe viitor, relaţia cu noile generaţii ale originarilor din România, respectiv generaţiile a doua şi a treia. A fost subliniată importanţa menţinerii limbii române şi a patrimoniului cultural românesc prin intermediul dezvoltării unei reţele educaţionale adecvate în Israel. 
Cei doi oficiali au explorat modalităţile de aprofundare pe termen lung a relaţiilor bilaterale, unele dintre cele mai importante fiind cooperarea în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi crearea de contacte la nivelul tinerilor din cele două ţări.

În cursul convorbirii, preşedintele Shimon Peres şi ministrul Titus Corlăţean au efectuat şi un schimb de vederi pe teme de relevanţă globală, inclusiv provocările cu care se confruntă în prezent umanitatea, care trebuie abordate prin depăşirea diferenţelor între nivelurile de dezvoltare inegale din diversele părţi ale lumii şi pe calea cunoaşterii umane. Această abordare constituie, totodată, un factor indispensabil pentru depăşirea ignoranţei şi combaterea intoleranţei. Ambele părţi au relevat importanţa transferului cunoştinţelor şi a experienţelor acumulate de la o generaţie la alta.
Pe parcursul întrevederii, şeful diplomaţiei române a abordat o serie de teme regionale, cu accent pe Vecinătatea Estică, respectiv parcursul european al Republicii Moldova.

Ti-a placut articolul?

Comentarii