Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:21 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu Natalia Gherman, viceprim- ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova

ro

19 Nov, 2013 18:50 467 Marime text
În debutul vizitei sale la Chişinău, în data de 19.11.2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
Şeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru progresele substanţiale înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, care vor permite parafarea integrală, la summit-ul Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013), a textului Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor). A evidenţiat, în acelaşi context, îndeplinirea integrală, de către Republica Moldova, a condiţionalităţilor asociate Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor, fapt consfinţit de raportul final al Comisiei Europene, publicat pe 15 noiembrie 2013. Ministrul Titus Corlăţean a arătat că, pornind de la aceste rezultate, România va acţiona în 2014 în strânsă coordonare cu Republica Moldova, pentru atingerea obiectivelor strategice avute în vedere de Chişinău – angajarea pe un traseu european ireversibil, respectiv liberalizarea regimului de circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Miniştrii Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au stabilit, în acest sens, o serie de demersuri diplomatice prioritare, care vor fi derulate în perioada imediat următoare.

Cei doi miniştri au discutat, totodată, calendarul de reuniuni bilaterale la diverse niveluri care urmează să aibă loc. S-a convenit, printre altele, concentrarea ambelor părţi, în prima parte a anului viitor, asupra organizării a două evenimente importante: şedinţa comună a celor două Guverne, respectiv o nouă reuniune a Comisiei bilaterale interguvernamentale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Titus Corlăţean a evocat avansul semnificativ atins în ultimele luni pe o serie de proiecte cu relevanţă directă pentru cetăţenii Republicii Moldova, cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni şi revenirea emisiunilor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. O dinamică pozitivă se regăseşte şi pe alte dosare importante pentru cele două state – educaţie, asistenţă medicală de urgenţă, infrastructură de transporturi, justiţie şi afaceri interne, dezvoltare regională – menite să racordeze mai strâns Republica Moldova la România şi la spaţiul european. Acestui obiectiv prioritar îi sunt subordonate şi proiectele ce vor fi finanţate în 2014 din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe al României.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii