Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:59 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu preşedintele R.I.Iran, Hassan Rouhani

ro

01 Mar, 2016 14:58 489 Marime text
În cadrul vizitei oficiale în Republica Islamică Iran, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a fost primit la 1 martie 2016 de președintele R.I.Iran, Hassan Rouhani.
 
Cu acest prilej, ministrul Lazăr  Comănescu a salutat politica de deschidere şi revigorare a conlucrării cu comunitatea internaţională promovată de Administraţia Rouhani, fapt care a condus la reluarea contactelor politice între ministerele de externe pe probleme bilaterale, regionale şi globale de interes comun. Demnitarul român şi-a exprimat convingerea că semnarea acordurilor nucleare cu Iranul şi debutul procesului de ridicare a sancţiunilor  internaţionale vor avea un impact deosebit de pozitiv în relansarea relaţiilor româno-iraniene în toate planurile.

Cei doi demnitari au apreciat că cele două ţări dispun de potenţialul şi oportunităţile necesare pentru a da o nouă dimensiune atât raporturilor economice, cât şi contactelor cultural-ştiinţifice şi în alte domenii de interes comun (educaţie, cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale).
S-au evidenţiat, totodată, oportunităţile pe care le oferă dezvoltării cooperării bilaterale calitatea României de stat membru al Uniunii Europene.

Ministrul român a afirmat că R.I.Iran este un partener important pentru România, atât în plan bilateral, prin potenţialul economic şi uman al celor două ţări, cât şi în plan regional, prin poziţiile strategice deţinute de cele două state în zonele geografice cărora aparţin şi prin contribuţia pe care fiecare o poate aduce la soluţionarea problemelor regionale (Siria, Yemen, Irak, Afganistan, lupta împotriva Daesh) şi la combaterea amenințărilor de tip terorist.
 
Cei doi demnitari au subliniat importanţa cooperării bilaterale la nivel academic şi al comunităţilor de afaceri, fiind menţionate, în mod special, domeniile: industrial, energetic,  petrochimic, petrol şi gaze, agricol, transporturi, educaţional, IT&C şi cercetare şi dezvoltare.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii