Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

ro

05 Mar, 2016 11:59 1145 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat astăzi, 4 martie 2016, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de Ambasada Olandei la Bucureşti, reprezentând Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra ultimelor evoluţii şi dezbateri pe teme de actualitate ale agendei europene, precum migraţia, situaţia regională şi evoluţiile în vecinătatea estică, cu accent pe situaţia Republica Moldova şi necesitatea susţinerii eforturilor sale de reformă pe calea europeană, evoluţiile din Orientul Mijlociu.
Ministrul afacerilor externe a reliefat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE, amintind, în acest sens, contribuţia ţării noastre la acţiunile de securizare a frontierei externe (FRONTEX). A subliniat, în context, importanţa de a se găsi soluţii europene comune pentru a răspunde cauzelor profunde ale fenomenului migraţiei, pentru a întări cooperarea cu ţările de origine şi de tranzit, inclusiv prin utilizarea instrumentelor asistenţei pentru dezvoltare. A menţionat importanţa consolidării cooperării cu Turcia şi speranţa în obţinerea de rezultate concrete, în contextul apropiatei reuniuni la nivel înalt şi al Summit-ul UE-Turcia.

Ministrul afacerilor externe a reafirmat susţinerea fermă a României pentru proiectul european şi consolidarea politicilor sale de succes, reiterând în context obiectivul de aderare la spaţiul Schengen.
În cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe a subliniat că UE trebuie să rămână unită în susţinerea unei politici ferme de angajare în vecinătatea noastră estică, în contextul geopolitic actual. A arătat că evoluţiile critice din vecinătatea estică necesită şi o cât mai bună reflectare a valorii strategice a acestei regiuni, precum şi a zonei extinse a Mării Negre, inclusiv în cadrul viitoarei Strategii globale de securitate a Uniunii.

Cu referire la Republica Moldova, ministrul român de externe a reiterat sprijinul deplin al României pentru eforturile ţării vecine pe calea europeană şi în cadrul proceselor interne de reformă, precizând că rezultatele pozitive sunt cele care vor contribui nemijlocit la consolidarea opţiunii pro-europene a ţării. Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine autorităţile Republicii Moldova în eforturile de apropiere europeană, atât prin asistenţă în punerea în aplicare a Acordului de asociere şi a Acordului cuprinzător de liber schimb, cât şi prin alte proiecte concrete orientate spre cetăţeni.

În context, ministrul Lazăr Comănescu s-a referit la interesul României pentru consolidarea securităţii energetice în regiune, inclusiv prin sprijinul european pentru proiecte energetice concrete.
Vorbind despre vecinătatea extinsă, ministrul afacerilor externe s-a referit la evoluţiile din Orientul Mijlociu. A trecut în revistă aspectele principale ale vizitei sale recente în Iran.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii