Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu şeful diplomaţiei israeliene

ro

28 Feb, 2011 22:58 699 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut luni, 28 februarie 2011, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.

Discuţia şefilor celor două diplomaţii s-a axat pe modalităţile de menţinere a ritmului intens al dialogului politico-diplomatic şi pe posibilităţile de intensificare a cooperării bilaterale.

În acest context, cei doi demnitari au discutat despre organizarea unei prime runde de consultări interguvernamentale româno-israeliene, în cursul acestui an. Acţiunea are în vedere aprofundarea cooperării în domenii de interese reciproc, inclusiv prin identificarea de noi proiecte concrete în sectoare cu impact asupra dezvoltării economiilor celor două ţări (surse alternative de energie, agricultură, turism, IT, managementul resurselor de apă).

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat că această formă de cooperare reflectă nivelul avansat pe care l-a atins relaţia bilaterală.

Ministrul Avigdor Lieberman a exprimat aprecierea pentru poziţia echilibrată a României în interiorul Uniunii Europene şi al organizaţiilor internaţionale, în dosarele de importanta majoră pentru regiune şi pentru statul Israel.

În contextul discuţiilor privind evoluţiile din statele aflate în vecinătatea celor două ţări, cei doi miniştri au analizat modul în care România şi Israel pot iniţia proiecte comune împreună cu Republica Moldova. Sunt avute în vedere domenii precum agricultura şi managementul resurselor de apă, iar ca modalitate de lucru se va explora şi opţiunea derulării unor proiecte în parteneriat public-privat.

Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva impactului acestora asupra Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi regiunile învecinate.

Totodată, şeful diplomaţiei române a exprimat disponibilitatea României de a continua să acţioneze ca „factor de încurajare" pentru demersurile menite să conducă la progrese în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea ministrului Teodor Baconschi cu şeful diplomaţiei israeliene a fost precedată de semnarea Acordului între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale.

Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat că acest document - care permite recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state la calculul pensiei - este important pentru numeroşi cetăţeni români care şi-au desfăşurat activitatea în statul Israel.

Anterior întrevederii cu omologul israelian, şeful diplomaţiei române a vizitat Muzeul Memorial Yad Vashem, a depus o coroană de flori la Hall of Remembrance şi a semnat în Cartea de Onoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii