Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrevederea ministrului Afacerilor Externe cu ambasadorii din statele membre ale Uniunii Europene la Bucuresti

ro

12 Jul, 2010 23:28 705 Marime text

Comunicat de presă
 
Întrevederea ministrului Afacerilor Externe cu ambasadorii din statele membre ale Uniunii Europene la Bucureşti

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 12 iulie 2010, o întrevedere cu ambasadorii din statele membre ale Uniunii Europene la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de Ambasada Belgiei în România, în contextul exercitării de către Belgia a mandatului Preşedinţiei Consiliului UE (semestrul II 2010).

Ministrul român de externe a mulţumit statelor membre pentru solidaritatea arătată faţă de România în contextul recentelor inundaţii. A reiterat sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor Preşedinţiei belgiene (sem. II 2010), transmiţând de asemenea felicitări pentru activitatea depusă de fosta Preşedinţie spaniolă a UE (sem. I 2010).

În cadrul întrevederii, ministrul Baconschi a prezentat un bilanţ al primelor şase luni de mandat, cu accent pe afacerile europene şi relaţiile bilaterale ale României cu statele membre UE. În acest context, a reamintit că obiectivele sale au vizat consolidarea profilului României în cadrul Uniunii Europene, atât printr-o participare activă în gestionarea tuturor dosarelor aflate pe agenda europeană (criza economică şi financiară, Strategia UE2020, implementarea Tratatului de la Lisabona – inclusiv Serviciul European pentru Acţiune Externă, Parteneriatul estic, securitatea energetică etc.), cât şi prin promovarea unor obiective specifice ale României, precum Strategia UE pentru regiunea Dunării, perspectiva europeană a Republicii Moldova, aderarea României la spaţiul Schengen.

Ministrul afacerilor externe s-a referit, de asemenea, la obiectivul României de promovare a unei politici regionale substanţiale şi coerente, precum şi implicarea în gestionarea anumitor aspecte de securitate internaţională.

În ceea ce priveşte temele de interes aflate pe agenda de priorităţi a Preşedinţiei belgiene, ministrul Baconschi a subliniat atenţia specială pe care România va continua să o acorde redresării economice şi implementării Strategiei Europa 2020.

„Strategia UE 2020 trebuie să devină cadrul pentru consolidarea pieţei interne prin eliminarea tuturor barierelor, în special cele legate de infrastructură şi libera circulaţie a forţei de muncă. Acestea rămân prioritare pentru România. Susţinem, de asemenea, importanţa prezervării politicii de coeziune şi a politicii agricole comune în implementarea obiectivelor Strategiei UE 2020”, a arătat ministrul Baconschi.

Ministrul român de externe a punctat totodată ca dosare de interes avansarea în domeniul schimbărilor climatice, operaţionalizarea Serviciului European de Acţiune Externă, obţinerea de progrese în procesul de extindere a UE şi menţinerea unui interes crescut pentru vecinătatea estică a Uniunii. A reiterat că Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi aderarea la spaţiul Schengen rămân prioritare pentru România şi în cursul acestui semestru. 

Ministrul Baconschi a reliefat de asemenea că noul context instituţional dat de Tratatul de la Lisabona oferă mijloacele pentru consolidarea rolului UE de actor global, credibil şi coerent, fiind însă necesare în continuare eforturi considerabile din partea statelor membre pentru a atinge acest obiectiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii