Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu cu Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day

ro

08 Mar, 2012 15:58 674 Marime text

Comunicat de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu cu Secretarul General al Comisiei Europene, Catherine Day

Ministrul afacerilor externe a avut, în contextul vizitei întreprinse la instituţiile europene, la 7 martie 2012, o întrevedere cu Catherine Day, Secretar General al Comisiei Europene. În cadrul discuţiei, a avut loc un schimb de vederi cu privire la principalele aspecte în pregătirea evaluării generale a progreselor  din cadrul  Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care Comisia Europeană o va realiza în vara acestui an. De asemenea, a fost abordată şi problematica prezenţei cetăţenilor români în cadrul serviciilor Comisiei Europene.
Pe parcursul întrevederii, ministrul afacerilor externe a transmis disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a lucra îndeaproape cu serviciile Comisiei, pentru a permite o evaluare cuprinzătoare şi obiectivă, care să ia în calcul stadiul avansat al reformelor din România în raport cu momentul instituirii MCV, în urmă cu cinci ani. A subliniat necesitatea unei cooperări strânse în acest sens cu serviciile Comisiei în perioada următoare.
De asemenea, Cristian Diaconescu a reiterat angajamentul României de a continua, în perioada următoare, cu seriozitate reformele în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, pentru consolidarea rezultatelor pozitive obţinute până în prezent şi apreciate în rapoartele succesive ale Comisiei Europene. Ministrul afacerilor externe a asigurat că România demonstrează în continuare voinţă politică şi determinare în a continua progresele realizate în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei. A subliniat, de asemenea, caracterul ireversibil al reformelor, precum şi capacitatea sistemului judiciar din România de a performa, demonstrate de soliditatea  rezultatelor obţinute.
Ministrul afacerilor externe a adresat, în context, mulţumiri oficialului comunitar pentru poziţia constantă şi principială a Comisiei Europene, în sensul că România este pe deplin pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că este necesară menţinerea liniei clare de demarcaţie între acest dosar şi problematica MCV. În context, Secretarul General al Comisiei a reiterat poziţia foarte clară a instituţiei pe care o reprezintă cu privire la caracterul distinct al celor două procese.
Cu referire la prezenţa cetăţenilor români în cadrul serviciilor Comisiei Europene, ministrul afacerilor externe a evidenţiat necesitatea continuării eforturilor comune pentru consolidarea reprezentării acestora, inclusiv prin asigurarea unei prezenţe şi mai consistente la nivelul posturilor de conducere.
Informaţii suplimentare
Secretariatul General este unul dintre serviciile centrale ale Comisiei Europene care asigură gestionarea de ansamblu şi funcţionarea eficientă a activităţii acestei instituţii europene. În portofoliul Secretarului General al Comisiei, Catherine Day, intră  alinierea politicilor comunitare cu priorităţile politice ale UE, definirea şi proiectarea obiectivelor strategice ale acesteia, planificarea activităţii Comisiei Europene, inclusiv în materie de resurse umane, relaţionarea cu celelalte instituţii europene, parlamentele naţionale şi organizaţiile non-guvernamentale. De asemenea, în competenţa serviciilor aflate în subordinea Secretarului General intră şi pregătirea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul MCV, precum şi dialogul cu autorităţile române pe această temă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii