Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:12 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea bilaterală a ministrului afacerilor externe al României cu ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia

ro

05 Sep, 2015 15:56 635 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 5 septembrie, o întrevedere bilaterală cu omologul sârb, Ivica Dačić, în marja reuniunii informale de tip Gymnich a miniştrilor afacerilor externe din statele UE membre şi candidate, de la Luxemburg.

Întrevederea a avut loc în contextul eforturilor de reformă din R. Serbia şi al intensificării pregătirilor pentru deschiderea primelor capitole de negociere cu UE pe perioada preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE.
Ministrul român a apreciat intensitatea şi calitatea dialogului bilateral, în contextul recentelor vizite ale Preşedintelui, respectiv Premierului României la Belgrad şi a reiterat angajamentul părţii române de a consolida în continuare o relaţie puternică şi apropiată cu Serbia.

Demnitarul român a reiterat susţinerea României pentru menţinerea politicii de extindere ca o prioritate pe agenda UE, aceasta având o contribuţie substanţială la asigurarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune. Ministrul român a reafirmat disponibilitatea României de a continua să ofere Serbiei expertiza şi asistenţa necesară în cadrul negocierilor de aderare.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România urmărește atent procesul de elaborare de către Serbia a planurilor de acțiune necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la capitolele 23 si 24 de negociere, inclusiv în componenta privind protecția persoanelor aparținând minorităţilor naționale. De asemenea, a adresat rugămintea interlocutorului ca partea sârbă să sprijine organizarea unei noi sesiuni a Comisiei mixte privind minoritățile naționale până la finalul anului, astfel încât să poată fi examinat, în plan bilateral, nivelul de implementare a măsurilor în domeniul educației (cursul pilot de limba şi cultura română), serviciului religios şi mass media în limba română pentru românii din estul Serbiei.

Cei doi oficiali au convenit să organizeze consultări bilaterale la nivel de ministru până la finalul anului, la București sau la Belgrad.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii