Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David cu ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer

ro

12 Mar, 2013 18:54 592 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David s-a întâlnit astăzi, 12 martie, cu ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer.
Pe agenda discuţiilor s-a aflat stadiul evoluţiei pregătirilor Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană. În acest context, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a reiterat faptul că România susţine o relaţie cât mai consistentă între Ucraina şi Uniunea Europeană, pe baza respectării reperelor stabilite de UE.
Ministrul delegat Cristian David a subliniat importanţa realizării de progrese pentru implementarea standardelor europene în materie de respectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Demnitarul român a arătat interes pentru modificarea legislaţiei din Ucraina care nu permite acordarea dublei cetăţenii. De asemenea, oficialul a exprimat aşteptarea ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene şi a semnalat importanţa utilizării mecanismelor existente precum Comisia Mixtă Interguvernamentală pe problematica minorităţilor naţionale.
Ambasadorul Teofil Bauer a arătat că executivul de la Kiev intenţionează să folosească oportunitatea oferită de Preşedinţia în exerciţiu a OSCE pentru relansarea mecanismelor de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor în cazul Ucrainei. După cum susţine oficialul, acest element adiţional de raportare va ajuta la confirmarea informaţiilor reale şi a bunei credinţe a părţii ucrainene.
În contextul susţinerii Ucrainei pentru un parcurs european, Ministrul Cristian David a ţinut să sublinieze importanţa ca Legea adoptată anul trecut privind politica limbii de stat să respecte standardele europene.
Ambasadorul ucrainean a dat asigurări cu privire la atenţia acordată problematicii minorităţilor. În cazul Legii privind politica limbii de stat preşedintele Ucrainei  intenţionează să creeze o comisie de reevaluare şi modificare a acesteia, în conformitate cu solicitările societăţii civile.
Totodată, s-a convenit ca în următoarea perioadă dialogul bilateral să urmărească susţinerea proiectelor culturale care vizează menţinerea identităţii minorităţii româneşti în Ucraina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii