Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka

ro

14 Jun, 2013 11:34 645 Marime text
14 iunie 2013

Comunicat de presă

Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere astăzi, 14 iunie 2013, cu E.S. Peter Tomka, Preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), aflat în vizită la Bucureşti în perioada 13-14 iunie 2013.
În cadrul discuţiilor, cei doi interlocutori au evocat importanţa pentru jurisprudenţa CIJ a Hotărârii CIJ din 3 februarie 2009, speţa Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), ministrul român de externe reiterând aprecierea României pentru imparţialitatea şi profesionalismul judecătorilor CIJ dovedite în acest caz.
De asemenea, a fost abordat subiectul posibilei acceptări de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. Titus Corlăţean a mulţumit preşedintelui CIJ pentru implicarea în procesul de dezbateri publice lansate de Ministerul Afacerilor Externe al României pe această temă şi, în special, pentru acceptarea invitaţiei de a susţine, la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, o conferinţă privind implicaţiile acceptării, de către un stat, a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.
Ministrul român al afacerilor externe a subliniat, de asemenea, sprijinul ferm al României pentru rolul Curţii de promotor al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale şi a reliefat încrederea României în dreptul internaţional, ca instrument eficient de politică externă.
Preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie a mulţumit pentru posibilitatea oferită de a se implica în dezbaterile publice iniţiate de autorităţile române pe tema acceptării jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. Domnia sa a salutat procesul de reflecţie demarat în România, ca stat cu o tradiţie foarte puternică în domeniul dreptului internaţional, exprimându-şi speranţa şi încrederea că, în foarte scurt timp, ţara noastră se va alătura grupului statelor care au acceptat deja jurisdicţia obligatorie a Curţii – 69 de state membre ONU, dintre care 22 de state membre ale UE – contribuind, în acest mod, la promovarea şi consolidarea statului de drept în plan internaţional.
În context, ministrul român de externe a reamintit precedentul din 1930, când România a acceptat jurisdicţia obligatorie a Curţii Permanente de Justiţie Internaţională (CPJI), predecesoarea CIJ.
La rândul său, judecătorul Peter Tomka s-a referit la contribuţiile solide ale României la dezvoltarea dreptului internaţional, evocând, împreună cu ministrul român de externe, personalitatea lui Demetru Negulescu, judecător la CPJI pe toată durata existenţei acestei curţi, precum şi pe cea a lui Nicolae Titulescu, ales de două ori (1930 și 1931) Președinte al Ligii Națiunilor cu sediul la Geneva.
Vizita judecătorului Peter Tomka este prima vizită a unui Preşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie în România din istoria relaţiilor statului român cu Curtea de la Haga.

Informaţii suplimentare:
Curtea Internaţională de Justiţie este principala instituţie judiciară a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Curtea a soluţionat, prin a 100-a hotărâre a sa, pronunţată cu unanimitate la 3 februarie 2009, speţa Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), acordând României 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12 200 km².
Judecătorul Peter Tomka, de cetăţenie slovacă, a fost ales Preşedinte al Curţii la 6 februarie 2012. Este membru al Curţii din 6 februarie 2003, iar în intervalul 6 februarie 2009 – 5 februarie 2012 a exercitat un mandat de vice-preşedinte al acestei instanţe internaţionale. Peter Tomka are un doctorat în drept internaţional la Universitatea Carolină din Praga (1985), a fost diplomat de carieră şi a deţinut o serie de funcţii de conducere în Ministerul Afacerilor Externe al Cehoslovaciei şi, ulterior, al Republicii Slovace, fiind printre altele, reprezentant permanent al Republicii Slovace la ONU şi director general pentru drept internaţional şi afaceri consulare. A fost de asemenea, membru al prestigioasei Comisii de Drept Internaţional a ONU.
Conferinţa din data de 14 iunie 2013 va începe la ora 11,00 şi va avea loc la Sala Stoicescu a Palatului Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Accesul presei este permis pe toată durata evenimentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii