Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Afacerilor Externe cu reprezentanţii Societăţii Germane pentru Relaţii Externe (DGAP)

ro

10 Jun, 2011 17:16 757 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 9 iunie, o întâlnire cu membri ai Societăţii Germane pentru Relaţii Externe (DGAP) şi ai Fundaţiei Robert Bosch. La întâlnire au fost prezenţi ambasadorul Republicii Federale Germane la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, vicepreşedintele executiv al DGAP, Paul Freiherr von Maltzahn, precum şi absolvenţi ai Fundaţiei Robert Bosch şi reprezentanţi ai societăţii civile germane.

Ministrul Baconschi a avut o intervenţie privind rolul României în Uniunea Europeană şi NATO, subliniind totodată dialogul pozitiv şi cooperarea dintre România şi Germania. În context, ministrul a amintit că „România s-a bucurat de sprijinul substanţial al Germaniei în procesul de aderare la Uniunea Europeană."

„Ca stat membru UE, România are un rol activ la nivel regional. Parteneriatul Estic, Strategia Dunării şi Sinergia Mării Negre sunt doar câteva exemple în acest sens. În cadrul preşedinţiei OCEMN, am stabilit o agendă ambiţioasă regională bazată pe susţinerea dezvoltării durabile, respect reciproc, încredere şi respectare a legislaţiei internaţionale", a declarat ministrul Afacerilor Externe în cadrul acestei acţiuni de diplomaţie publică.

Referindu-se la cooperarea regională, ministrul Baconschi a subliniat importanţa Strategiei UE pentru regiunea Dunării în politica externă românească, subliniind că identitatea regională este dată de cooperarea dintre statele UE şi non-UE.

În acelaşi sens, a amintit despre potenţialul economic al Mării Negre, portul Constanţa putând deveni un „centru economic regional". Regiunea Mării Negre este indispensabilă pentru consolidarea securităţii energetice a Uniunii Europene, fiind singura alterativă viabilă de transport a gazelor dinspre zona caspică şi central asiatică spre Europa - „Când vorbim despre rutele energetice, din punct de vedere geografic, Marea Neagră este singura legătură dintre Asia şi Europa".

De asemenea, în cadrul intervenţiei sale, ministrul Afacerilor Externe a salutat orientarea pro-europeană a autorităţilor de la Chişinău: „România şi Republica Moldova se bucură de o relaţie specială bazată pe o istorie comună, legături culturale şi de limbă. Salutăm angajarea autorităţilor pentru menţinerea parcursului european şi acordăm întreaga noastră susţinere pentru agenda europeană a Chişinăului." Apreciind implicarea Germaniei în soluţionarea dosarului transnistrean, a subliniat importanţa găsirii unei soluţii durabile cu respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Referindu-se la aderarea la spaţiul Schengen, ministrul Teodor Baconschi a subliniat că România este pregătită să contribuie la securizarea frontierei de est a UE. A amintit în acest context, că România va continua eforturile pentru atingerea acestui obiectiv.

Informaţii suplimentare:

Societatea Germană pentru Relaţii Externe (DGAP) este principalul think tank german specializat pe problematica de politică externă a Germaniei şi unul dintre furnizorii majori de expertiză în relaţii internaţionale pentru MAE german.

Obiectivul proiectului „Trenul european: staţii pe drumul spre Europa" realizat de DGAP este facilitarea contactului dintre reprezentanţi ai societăţii civile germane, ai mediului diplomatic şi academic german cu realităţile din România şi Republica Moldova. Proiectul se desfăşoară în perioada 5-12 iunie 2011, o notă particulară fiind dată de faptul că participanţii se vor deplasa cu trenul, în vederea conturării unor reale oportunităţi ca participanţii germani să intre în contact direct cu cetăţenii statelor vizitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii