Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnirea ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu cu Secretarul General al NATO-23.02.09

ro

23 Feb, 2009 22:48 433 Marime text

 

23 februarie 2009     


Întalnirea ministrului afacerilor externe Cristian Diaconescu cu Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer

Ministrul român al afacerilor externe Cristian Diaconescu s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în cadrul vizitei  pe care a realizat-o în data de 23 februarie 2009 la Cartierul General al NATO.
Vizita ministrului român al afacerilor externe survine într-un moment important pentru pregătirea deciziilor reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO (5 martie, Bruxelles) şi ale Summitului Aniversar al NATO de la Starsbourg-Kehl (3-4 aprilie).

Agenda de discuţii s-a concentrat asupra unor subiecte relevante şi a unor teme de interes specific pentru România în perspectiva acestor evenimente. Accentul a fost pus pe operaţiunea ISAF din Afganistan, cooperarea NATO-UE, extinderea NATO, politica de parteneriate a Alianţei, problematica regională (cu referire la regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest) scutul anti-rachetă, securitatea energetică.

„Dezvoltările din vecinătatea României şi a NATO în acelaşi timp, Balcanii de Vest şi regiunea extinsă a Mării Negre ne preocupă în cel mai înalt nivel. România acţionează cu prioritate pentru sporirea profilului Alianţei în raport cu aceste regiuni şi pentru ancorarea statelor din zonă la comunitatea euro-atlantică”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Ministrul român al afacerilor externe a reafirmat, totodată, sprijinul României pentru aspiraţiile Ucrainei şi ale Georgiei de aderare la NATO, subliniind necesitatea îndeplinirii de către acestea a standardelor şi a criteriilor de performanţă ale Alianţei. A evidenţiat, totodată, disponibilitatea României de a oferi asistenţă în procesul complex de reformă pe care cele două state trebuie să îl parcurgă în plan intern.

În legătură cu reforma structurilor de conducere NATO, ministrul Diaconescu  a subliniat necesitatea promovării principiului rotaţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere din cadrul Alianţei şi a menţinerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat Secretarului General al NATO invitaţia de a vizita România, în contextul evenimentelor organizate de autorităţile române dedicate aniversării a cinci ani de la aderare, invitaţie care a fost acceptată de reprezentantul Alianţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii