Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire inter-instituţională privind politica de cooperare pentru dezvoltare a României

ro

02 Apr, 2013 20:27 651 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Ovidiu Dranga, a prezidat astăzi, 2 aprilie, masa rotundă la nivel inter-instituţional, consacrată cooperării și asistenţei internaționale pentru dezvoltare (AOD).
Evenimentul, organizat la sediul MAE, a reunit reprezentanţi de prim rang ai structurilor guvernamentale care au desfăşurat şi finanţat acţiuni în domeniul cooperării pentru dezvoltare. Reuniunea a avut drept obiectiv stabilirea unei mai bune coordonări la nivel instituţional pe linia AOD, în vederea ameliorării procesului de gestionare a acestui domeniu, inclusiv prin adoptarea unui nou Program strategic naţional în materie.
Secretarul de stat a subliniat impactul pe termen lung al proiectelor de cooperare pentru dezvoltare. S-a convenit că asigurarea coerenţei pe plan intern este o condiţie esenţială pentru creşterea eficienţei promovării pe plan extern a iniţiativelor şi proiectelor româneşti ale politicii de asistenţă pentru dezvoltare, ca instrumente de soft –power.
Totodată, în cadrul reuniunii, secretarul de stat a menţionat că un obiectiv avut în vedere în elaborarea Programului strategic vizează valorificarea, în statele în curs de dezvoltare, a experienţei instituţionale româneşti din perioada de tranziţie. Atingerea acestui obiectiv ar conduce la creşterea vizibilităţii şi prestigiului României la nivel european şi global, ca stat donator. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a subliniat că se impune acordarea unei atenţii sporite consolidării rezilienţei în zonele sau state afectate de conflicte şi dezastre, sub forma asistenței pentru reconstrucția post-conflict.
Pentru reuniunea viitoare, MAE are în vedere lărgirea cadrului de discuţii, prin invitarea reprezentanţilor societăţii civile şi mediului privat.
Informaţii suplimentare
În prezent, conform Strategiei Naţionale privind Politica de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare, adoptate prin Hotărârea de Guvern nr. 703 din 31 mai 2006, România susţine dezvoltarea statelor din ariile geografice identificate ca prioritare pe relaţiile externe în programul de guvernare al Românei, incluzând statele din Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud. Priorităţile sectoriale ale României stabilite prin Strategia naţională sunt: buna guvernare, consolidarea democraţiei şi a statului de drept, dezvoltarea economică, educaţie şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă, sănătate, dezvoltarea infrastructurii şi protecţia mediului. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.aod.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii