Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul secretarului de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru

ro

10 Dec, 2009 22:05 891 Marime text

10 decembrie 2009

Discursul secretarului de stat pentru afaceri europene cu prilejul marcării a 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia

Domnule ambasador,
Domnule academician,
Stimaţi invitaţi,

Este o onoare şi o plăcere deosebită pentru mine să particip la acest moment important  al relaţiei diplomatice între România şi Italia.

Între România şi Italia au existat dintotdeauna o afinitate şi o dorinţă de apropiere recunoscută constant de ambele părţi, chiar înainte de stabilirea oficială a relaţiilor diplomatice. Nu sunt multe ţări cu care România să aibă atât de multe legături solide şi profunde cum este cea cu Italia. Această legătură se bazează pe latinitate, pe originea comună a celor două limbi, dar se bazează şi pe o profundă, îndelungată legătură istorică si culturală. Sunt convins că domnul academician va vorbi mai mult despre acest lucru. Eu voi încerca să mă refer la prezent şi la viitor.

Aniversăm anul acesta 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Italia în condiţiile în care cooperarea româno-italiană este la un nivel de excelenţă şi, mai ales, este una plină de oportunităţi de dezvoltare

Cu Italia avem probabil una dintre cele mai strânse relaţii externe - o colaborare la nivel politic care a culminat cu mecanismul summit-urilor guvernamentale şi o excelentă colaborare economică, o legătură tot mai strânsă în plan social, la nivelul persoanelor şi popoarelor noastre.

Relaţiile politice sunt bazate pe parteneriatul strategic bilateral care a fost semnat în 1997 şi care reprezintă un mecanism foarte structurat de colaborare între guvernele român şi italian. Apartenenţa comună la Uniunea Europeană reprezintă un alt punct comun în relaţia noastră. Tratatul de la Lisabona care a intrat  în vigoare de curând prevede o colaborare mult mai apropiată între statele membre UE, în vederea democratizării şi eficientizării deciziilor. România şi Italia au viziuni comune privitoare la viitorul Europei, la  integrarea economică la nivel european, în domeniul agriculturii şi energiei, şi rolul mai puternic pe care UE trebuie să îl joace în plan internaţional. Aceasta fiind una dintre dimensiunile cele mai importante ale noului Tratat pe baza căruia funcţionează Uniunea Europeană. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona presupune şi funcţionarea serviciului de acţiune externă, acest minister de externe al Uniunii Europene, care va reprezenta UE pe scena internaţională.

Mă voi referi pe scurt şi la zona economică. Italia este al doilea partener comercial al României, cu schimburi de 12 miliarde de euro în 2008. Acest aspect înseamnă foarte mult, mai ales atunci când comparăm volumul schimburilor comerciale cu Italiei cu cel al  altor ţări foarte importante, aşa cum ar fi Japonia sau India.  Deci schimbul comercial al Italiei cu România este dublu faţă de schimbul comercial al Italiei cu Japonia şi triplu faţă de cel cu India. Asta spune foarte multe. Sunt 27 000 de companii italiene în România şi peste 23 000 de societăţi individuale create de cetăţeni români în Italia.

Noi apreciem prezenţa puternică a investitorilor italieni în economia românească şi contăm pe creşterea în continuare a volumului investiţiilor de capital italian, având în vedere proiectele foarte importante pe care urmează să le realizăm în domenii precum: transportul, economia, agricultura sau turismul. O asemenea legătură economică este cu atât mai importantă atunci când funcţionam, din păcate, într-o perioadă de criză economică. Criza economică creează, paradoxal pe de altă parte şi oportunitatea găsirii unor noi domenii în care putem colabora şi încercăm să facem acest lucru şi în relaţia noastră cu Italia.

În sfârşit, voi vorbi despre a treia dimensiune a relaţiilor noastre cu Italia, cea socială. Există o importantă comunitate românească în Italia şi o importantă comunitate italiană în România, iar acest lucru conferă o trăsătură definitorie relaţiilor noastre.

În Italia comunitatea românească numără circa 1 milion de persoane, poate una dintre cele mai puternice comunităţi de români aflate în afara graniţelor. Ea contribuie cu 1,26% la produsul intern brut al Italiei. Alte circa 800 000 de persoane lucrează în societăţile cu capital italian din România.

Prezenţa italiană în România nu este numai de dată recentă. În România există o comunitate istorică de emigranţi italieni - sunt convins că domnul academician ne va da toate detaliile despre acest lucru - alcătuită din urmaşii emigranţilor din secolele  XIX începutul secolului XX.

Italienii erau cunoscuţi în acele timpuri, ca foarte buni constructori de case, şosele, poduri şi tuneluri, viaducte şi linii ferate, lucrători silvici. Există foarte multe biserici care sunt pictate de pictori italieni, inclusiv în Bucureşti. Şi această comunitate italiană a contribuit foarte mult la edificarea României moderne. Este de notat că astăzi comunitatea italienilor din România este organizată în asociaţii şi este reprezentată în Parlamentul României. Există un deputat în Parlamentul România care reprezintă comunitatea italiană. Circa 2 milioane de persoane sunt implicate astăzi în raporturile româno-italiene.

Este vorba de o relaţie unică, atât pentru Italia, cât şi pentru România, iar această relaţie impune colaborare, impune dialog, impune integrare.

O cifră care pentru mine este foarte semnificativă, foarte relevantă atunci când vorbim despre legătura actuală dintre România şi Italia, este numărul de zboruri care leagă oraşele româneşti de cele italiene. Oraşele din România şi Italia sunt legate în fiecare săptămână în ambele sensuri de 375 de zboruri. Acesta reprezintă cel mai mare număr de zboruri care leagă două ţări din Europa.

Mi se pare extraordinar, şi mi se pare un lucru care subliniază foarte bine legătura actuală a popoarelor, la nivelul cetăţenilor din România şi Italia.

Evident, potenţarea dialogului bilateral, consolidarea raporturilor româno-italiene în toate domeniile şi pe toate palierele vor constitui, în continuare, cheia de boltă a raporturilor dintre ţările noastre.

Relaţia dintre România şi Italia nu poate decât să se consolideze, atât în plan bilateral, cât şi în planul cooperării în cadrul Uniunii Europene. Avem aceleaşi interese, avem aceleaşi viziuni, avem aceleaşi obiective şi sunt convins că această relaţie va continua să fie una dintre cele mai solide pe care România le are cu o ţară europeană.

Vă mulţumesc foarte mult şi pot să vă spun acum în pragul sărbătorilor de iarnă: La mulţi ani, Italia! La mulţi ani, România!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii