Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri oficiale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Prim vice-prim ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg

ro

12 Mar, 2013 18:51 730 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a efectuat la 12 martie 2013 o vizită oficială în Republica Cehă, pentru consultări bilaterale cu Prim vice-prim ministrul, ministru al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg. 
Cei doi miniştri de externe au avut un schimb de opinii în legătură cu dezvoltarea cooperării bilaterale, precum şi cu privire la principalele teme aflate pe agenda europeană, regională şi internaţională. Cei doi oficiali au agreat necesitatea concretizării unei agende de contacte politice la nivel înalt.
Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului economic bilateral, prin creşterea schimburilor economice şi a investiţiilor, dar şi prin continuarea cooperării în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. A apreciat nivelul în creştere al comerţului bilateral, care - în luna noiembrie a anului 2012 - a depăşit valoarea  record de 2,1 miliarde de euro atins în 2011. În context, înaltul demnitar român a apreciat prezenţa companiei CEZ în România, care a construit cel mai mare parc eolian din Europa la Fântânele-Cogealac, cu o capacitate instalată de 600 MW. Totodată a subliniat interesul guvernului român pentru asigurarea unui mediu economic stabil şi previzibil pentru investitori şi, în acest sens, a încurajat companiile din ambele ţări să utilizeze oportunităţile pentru a stabili noi parteneriate economice.
Cei doi miniştri au reliefat importanţa unei coordonări aprofundate la nivel european, în vederea promovării temelor de interes comun, printre care: viitorul Europei şi măsurile anti-criză, securitatea energetică, extinderea UE, Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic. În context, au reafirmat susţinerea comună pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, precum şi aşteptările cu privire la rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (din luna noiembrie 2013).
Cei doi oficiali au abordat şi aspecte privind cooperarea regională, în special în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, al cărei Summit va avea loc în România, în toamna acestui an.
Ministrul Titus Corlăţean a reiterat aprecierea părţii române faţă de sprijinul constant al Republicii Cehe pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, iar ministrul Schwarzenberg a confirmat continuarea acestei susţineri, în contextul în care România îndeplineşte toate criteriile de aderare.
Părţile au schimbat opinii cu privire la guvernanţa economică a UE, concentrându-se asupra modalităţilor de a relua obiectivele imediate în ceea ce priveşte competitivitatea şi crearea de locuri de muncă - principalele provocări în timpul actualei crize economice. Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, aspecte legate de situaţia din Orientul Mijlociu, cu accent pe criza siriană şi perspectivele Procesului de Pace.
.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii