Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuarea vizitei secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la Bruxelles, 15-16 aprilie 2013

ro

16 Apr, 2013 14:40 917 Marime text

16 aprilie 2013

Comunicat MAE
Continuarea vizitei secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la Bruxelles, 15-16 aprilie 2013


Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut în a doua parte a vizitei sale la Bruxelles,  întrevederi cu Didier Seeuws, şef de cabinet al preşedintelui Consiliului European, Michel Servoz, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, James Morrison, şef de cabinet al IR Catherine Ashton, Simon Mordue, şef de cabinet al comisarului Stefan Füle responsabil cu extinderea şi politica europeană, Anabela Gago,  şefa de cabinet a comisarului european Laszlo Andor, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, precum şi cu Diego Canga Fano, şeful de cabinet al comisarului pentru industrie şi antreprenoriat.
Discuţiile din cadrul întâlnirilor cu James Morrison, şef de cabinet al IR Catherine Ashton, şi Simon Mordue, şef de cabinet al comisarului Stefan Füle responsabil cu extinderea şi politica europeană de vecinătate, s-au axat pe situaţia din Republica Moldova si Balcanii de Vest. Atât partea română, cât şi oficialii europeni au exprimat susţinere pentru continuarea dialogului Belgrad-Pristina. Partea română a reiterat poziţia României cu privire la protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Serbia.
În context, secretarul de stat pentru afaceri europene a menţionat că una dintre priorităţile preşedinţiei României a SEECP va fi sprijinirea procesului de extindere a UE.
Totodată, a subliniat vocaţia europeană a Republicii Moldova şi necesitatea susţinerii la nivel UE a creării unei alianţe politice de guvernare pro-europeana în această ţară care să continue apropierea Republicii Moldova de UE.
În cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Michel Servoz, demnitarul român a evidenţiat indicatorii macroeconomici pozitivi înregistraţi de România, care reprezintă în acelaşi timp un succes al politicilor Comisiei Europene. Totodată, a fost abordat subiectul evaluării României în cadrul Semestrului European.
De asemenea, a evocat măsurile luate de Guvernul României pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.  
Întâlnirea a prilejuit şi un schimb de opinii vizând raportul MCV şi progresele realizate de partea română.
În cadrul întâlnirii cu Didier Seeuws, şef de cabinet al preşedintelui Consiliului European a fost abordată agenda Consiliului European din 22 mai. Viitorul Consiliu European va dezbate subiectul energiei, în contextul eforturilor UE de a promova creşterea economică, locuri de muncă şi competitivitate. Este de aşteptat ca agenda Consiliului să fie axată pe următoarele aspecte: prioritatea finalizării pieţei interne de energie şi a interconexiunilor; necesitatea de a stimula investiţiile în infrastructura energetică modernă, şi provocarea pe care o reprezintă preţurile ridicate la energie. Consiliul European va discuta, de asemenea, politica fiscală, cu un accent deosebit pe modul de îmbunătăţire a eficienţei colectării impozitelor şi modalitatea cea mai bună de abordare a evaziunii fiscale şi a fraudei în vederea consolidării poziţiei fiscale a statelor membre şi aprofundarea pieţei interne.
În cadrul discuţiilor cu Anabela Gago,  şef de cabinet a comisarului european Laszlo Andor, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a fost abordat subiectul liberei circulaţii a forţei de munca în cadrul UE în contextul atenţiei pe care autorităţile române o acordă respectării termenului de 31 decembrie 2013  pentru eliminarea tuturor restricţiilor impuse  liberei circulaţii a lucrătorilor din România.  Reprezentanta Comisiei Europene  a reafirmat angajamentul instituţiei europene de a veghea la respectarea de către toate statele membre a acestui drept fundamental al Uniunii. Partea română a subliniat, în acest context, necesitatea menţinerii la nivelul miniştrilor muncii şi protecţiei sociale a eventualelor dezbateri comunitare asupra acestui subiect, precum şi asupra temelor conexe, precum situaţia sistemelor de securitate socială.  
Cele doua părţi au agreat importanţa care trebuie acordată implementării Garanţiei pentru tineri, după decizia Consiliul European din februarie 2012 de alocare a unui fond de 6 miliarde de euro pentru sprijinirea măsurilor de ocupare în rândul tinerilor. Constituind un răspuns rapid la provocarea reprezentată de şomajul masiv al tinerilor în multe state membre ale Uniunii, măsura reflectă preocuparea generală pentru echilibrarea demersurilor de consolidare financiară cu iniţiative destinate asigurării creşterii economice şi creării de locuri de muncă.
În cadrul întrevederii cu şeful de cabinet al comisarului pentru industrie şi antreprenoriat, Diego Canga Fano, a avut loc un schimb de opinii în perspectiva Consiliilor Europene tematice pe Competitivitate şi Industrie, respectiv Energie. Ambele părţi au agreat că diversificarea surselor de energie, precum şi o atenţie sporită acordată sectorului industrial, reprezintă o necesitate pentru menţinerea competitivităţii UE în plan internaţional.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii