Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Vladimir Norov, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan

ro

30 May, 2013 19:33 709 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 30 mai 2013, consultări cu Vladimir Norov, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan.

Principalele obiective ale consultărilor au vizat identificarea posibilităţilor de revitalizare şi dezvoltare a dialogului politic româno-uzbec, pornind de la eforturile ambelor părţi din ultimul timp de dinamizare a cooperării bilaterale, şi consolidarea unei agende pragmatice şi constructive, de nivel, pentru perioada următoare, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel parlamentar.

Astfel, Bogdan Aurescu şi Vladimir Norov au analizat oportunităţile de acţiune comună în domeniile politic, economic, juridic şi al cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale. Dimensiunea bilaterală a agendei a fost completată cu un schimb de opinii asupra perspectivelor de cooperare ale Uzbekistanului cu UE şi NATO (în cadrul Parteneriatului pentru Pace), asupra situaţiei din Afganistan în contextul transferului responsabilităţilor de securitate de la ISAF către autorităţile afgane. De asemenea, a fost analizată situaţia regională de securitate din Asia Centrală (organizaţii şi structuri regionale, problema apei, necesitatea combaterii traficului de droguri şi a extremismului etc.).

În ce priveşte aspectele economice, discuţiile s-au concentrat pe identificarea opţiunilor de cooperare în domeniile energie, transporturi, agricultură, sănătate, educaţie, turism. Secretarul de stat român a propus reluarea activităţii Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, partea uzbekă fiind de acord. A apreciat, în context, utilitatea convenirii unui cadru organizat al colaborării între mediile de afaceri din cele două ţări, în măsură să aducă mai aproape comunităţile de afaceri din România şi Uzbekistan.

Prim-adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan a subliniat aprecierea ţării sale faţă de rolul României în UE şi NATO, remarcând şi poziţionarea geografică strategică a celor două state din perspectiva transportului de mărfuri între Asia Centrală şi Europa Centrală. Bogdan Aurescu a prezentat avantajele pe care le are poziţionarea României, prin portul Constanţa şi conexiunea la Dunăre, care poate asigura accesul uşor şi fără costuri ridicate spre piaţa europeană.

A fost trecut în revistă stadiul negocierilor diverselor acorduri bilaterale aflate pe agendă, pe linie economică şi educaţională. Oficialul român a propus, în context, extinderea cooperării pe linia educaţiei şi culturii, prin încheierea unor acorduri între ministerele educaţiei şi culturii din România şi Uzbekistan, care să permită schimburi de studenţi şi schimburi culturale, participarea reciprocă la evenimente culturale.

La propunerea şefului delegaţiei române, a fost agreată încheierea în viitorul apropiat a unui Plan de consultări regulate între MAE român şi uzbec pe teme de interes reciproc.

Informaţii suplimentare

Programul vizitei la Bucureşti a delegaţiei uzbece condusă de Vladimir Norov, prim-adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan, mai include o serie de întâlniri la diverse instituţii de stat şi guvernamentale (Administraţia Prezidenţială, Guvernul României, Senatul României, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), precum şi o întâlnire cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, urmată de un seminar economic româno-uzbec în care vor fi prezentate mediului de afaceri din România oportunităţile economice şi investiţionale ale Uzbekistanului.

Vladimir Norov, prim-adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan, a fost ambasador al Republicii Uzbekistan în Germania, Suedia, Polonia şi Belgia, consilier prezidenţial şi ministru al afacerilor externe (2006-2010).

Prezenta rundă de consultări reia dialogul politic româno-uzbec după 2008, fiind primul contact pe linia MAE după vizita la Taşkent (16-17 noiembrie 2008) a ministrului de externe al României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii