Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său britanic, Philip Hammond

ro

25 Mar, 2015 11:13 801 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 24 martie 2015, la Londra, o întrevedere cu omologul său britanic, Philip Hammond. Este a doua întâlnire în acest an a celor doi miniştri, după vizita la Bucureşti, la 14 ianuarie 2015, a înaltului demnitar britanic şi a prilejuit continuarea consultărilor purtate la București privind cooperarea pe multiple paliere - bilateral, european şi internațional.

Pe plan bilateral, ministrul Bogdan Aurescu și omologul său britanic au salutat relațiile strânse și buna colaborare dintre cele două state, bazate pe un Partenerial Strategic fundamentat îndeosebi pe dimensiunea de securitate și apărare. Pornind de la această bază solidă, ministrul român de externe a propus valorificarea deplină a potențialului oferit de Parteneriatul Strategic în toate domeniile de cooperare.

În acest sens, a arătat ca este necesară intensificarea în continuare a dialogului politic la nivel înalt, menținerea tendinței ascendente a schimburilor comerciale bilaterale, precum și extinderea şi diversificarea cooperării în domeniul economic, a coordonării pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, precum şi privind pozițiile celor două state în vederea abordării provocărilor din plan regional. Bogdan Aurescu a salutat misiunea economica recenta a UK TI (United Kingdom Trade and Investment) cu aproximativ 50 de companii și a exprimat speranța creșterii investițiilor britanice în România.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit din nou, în acest context, la potenţialul comunităţii româneşti din Marea Britanie, care este un contributor net la economia și viaţa socio-culturală a ţării gazdă, fapt dovedit de statistici și de studii riguroase efectuate în Marea Britanie și la nivelul Comisiei Europene. A arătat că românii din Marea Britanie sunt bine integrați, peste 3 din 4 români fiind angajați (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetățenilor britanici).

Bogdan Aurescu a pus un accent aparte, în cadrul discuţiilor, pe necesitatea cooperării active a celor două părţi pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra cetățenilor români care lucrează în Marea Britanie, în continuarea demersului scris din 23 februarie 2014, în urma documentarului produs de Channel 4. A subliniat importanţa implicării autorităţilor britanice, împreună cu cele române, în acest efort. Cei doi demnitari au convenit ca diplomaţi din cele două ministere de externe să se întâlnească pentru a stabili un inventar de posibile linii de acţiune pe această temă.
 
În privinţa Republicii Moldova, ambii miniștri au exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor continua să depună eforturi consecvente în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept.
Au fost trecute în revistă evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, acordându-se o atenţie specială situaţiei din Ucraina. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea menținerii regimului de sancțiuni până la aplicarea completă a măsurilor convenite prin Acordul Minsk II, iar în cazul nerespectării angajamentelor trebuie luată în calcul adoptarea de noi sancțiuni.
Şefii celor două diplomaţii au reiterat aprecierea față de nivelul cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul NATO, inclusiv în aplicarea Planului de Acţiune al Alianţei privind creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan/RAP), decis la Summitul NATO din Marea Britanie a reprezintă, în continuare, o prioritate pentru România.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a salutat contribuţia anunţată de Marea Britanie, cu prilejul vizitei ministrului britanic al apărării la Bucureşti, la 22 martie, la Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO şi în cadrul comandamentului multinaţional NATO care vor fi create în România, precum şi la măsurile de reasigurare decise de NATO, prin participarea la exerciţiile navale din Marea Neagră din acest an.
 Ca urmare a tragediei aviatice produse astăzi pe teritoriul francez, cei doi șefi ai diplomațiilor au exprimat regrete profunde și întreaga compasiune pentru familiile victimelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii