Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări politice româno-georgiene între secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă şi prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua

ro

20 Mar, 2015 20:10 1217 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut astăzi, 20 martie 2015, consultări politice cu prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua. Discuţiile s-au concentrat asupra stadiului relaţiilor româno-georgiene şi cooperării Georgiei cu Uniunea Europeană şi cu NATO.

Oficialul român a salutat nivelul excelent al cooperării româno-georgiene, reiterând interesul pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politic de nivel. A evidenţiat prioritatea acordată de România valorificării potenţialului real al relaţiilor economice dintre cele două ţări, Georgia fiind principalul partener comercial al României în regiunea Caucazului de Sud. În acest sens, a subliniat oportunitatea punerii în practică a proiectelor cu impact regional în domeniul energiei şi transporturilor – interconectorul de gaze lichefiate Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI) şi coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a exprimat sprijinul ferm al României pentru obiectivele europene ale Georgiei. A arătat importanţa realizării de progrese în implementarea Acordului de Asociere UE – Georgia, reiterând şi susţinerea României pentru o decizie pozitivă privind liberalizarea vizelor pentru Georgia la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, 21-22 mai 2015.

În contextul sprijinului constant al României pentru aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, Daniel Ioniţă a evidenţiat importanţa pe care România o acordă implementării Pachetului Substanţial de Măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul Summit-ului NATO din Marea Britanie şi a arătat că ţara noastră va participa la efortul Aliat menit să consolideze securitatea Georgiei şi să sprijine reformele în domeniul apărării.

A exprimat, de asemenea, susţinerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia, în special în contextul evoluţiilor recente ale politicii Federaţiei Ruse faţă de regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. A arătat că ţara noastră va continua să participe cu personal la Misiunea UE de Monitorizare din Georgia (EUMM), fiind, în continuare, principalul contributor în acest sens.
Daniel Ioniţă a arătat că România susţine soluţionarea pe cale paşnică, negociată, a conflictelor prelungite din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional. În acest sens, a exprimat preocuparea sporită generată de semnarea aşa-numitului Tratat de Alianţă şi Integrare între Federaţia Rusă şi Oseţia de Sud la 18 martie 2015, pe care România nu îl recunoaşte.

Prim vice-ministrul georgian de externe David Dondua a salutat nivelul foarte bun al relaţiilor româno-georgiene, exprimând mulţumiri pentru susţinerea demonstrată de România faţă de obiectivele europene şi euro-atlantice ale Georgiei. A arătat că partea georgiană sprijină dezvoltarea în continuarea a cooperării bilaterale, cu accent pe dialogul politic de nivel şi relaţiile economice, în special domeniile agriculturii, energiei şi transporturilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii