Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări la nivel de secretar de stat cu directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA

ro

04 Jun, 2014 16:27 897 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 4 iunie 2014, la sediul MAE, o întrevedere cu Directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a Statelor Unite ale Americii, viceamiralul James D. Syring. La reuniune a participat şi secretarul de stat pentru politica de apărare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ.

În cadrul discuţiilor au fost analizate evoluţiile sistemului american de apărare antirachetă în România, în aplicarea prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Valeriu Nicuţ au evaluat, împreună cu directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă progresele înregistrate în negocierea şi încheierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă al SUA. Astfel, din 14 Aranjamente de Implementare, 11 au fost semnate în perioada 2012-2013, iar alte două sunt pregătite pentru a fi semnate în perioada imediat următoare. În prezent, a mai rămas de finalizat un singur Aranjament de Implementare. 
Viceamiralul Syring a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaţionalizarea Facilităţii Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, la orizontul anului 2015, contribuţie esenţială la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Totodată, a prezentat desfăşurarea cu succes, la 21 mai 2014, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Realizat de către Agenţia pentru Apărare Antirachetă şi Forţele Navale ale SUA, testul – efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat şi la Baza Deveselu – a confirmat funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA).
Viceamiralul Syring a mulţumit, de asemenea, părţii române pentru excelenta cooperare în punerea în aplicare a Acordului din 2011. Oficialul american a reconfirmat că nu există nici o întârziere în atingerea acestui obiectiv, care beneficiază de sursele de finanţare necesare.
În cadrul discuţiilor au fost abordate şi obiectivele Summit-ului NATO din septembrie 2014, conexe domeniului apărării antirachetă. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a relevat necesitatea ca Summit-ul din Marea Britanie să noteze adecvat progresul realizat de Aliaţi în dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare antirachetă. De asemenea, a reafirmat interesul părţii române ca firmele româneşti să fie implicate în amenajarea Bazei Deveselu.
Cei trei oficiali au stabilit să continue dialogul strâns pe tema dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA în România şi să analizeze periodic implementarea acestuia.
 
Informaţii suplimentare:
Prevăzută să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015, Faza a II-a a EPAA va permite extinderea protecţiei asupra unei părţi a teritoriului Aliat european împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune. Natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite reflectă voinţa României şi a SUA de a contribui la legitima apărare a Alianţei Nord Atlantice, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii