Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Zagreb

ro

18 Mar, 2013 17:50 749 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 18 martie 2013, la Zagreb, Republica Croaţia, o rundă de consultări pe tematica afacerilor europene cu oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe şi Europene, ministru adjunct, Josko Klisovic, şi ministru asistent, Hrvoe Marusic, şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, preşedintele Comisiei de afaceri europene, Daniel Mondekar. Cu acest prilej, a fost înmânată o scrisoare din partea ministrului român al  afacerilor externe, Titus Corlăţean, adresată vice-prim ministrului şi ministrului afacerilor externe şi europene, Vesta Pusic, prin care a fost transmisă invitaţia pentru efectuarea unei vizite oficiale în România.

Partea română a felicitat autorităţile croate pentru modul în care au gestionat şi derulat negocierile de aderare şi pentru apropiata intrare în UE şi a exprimat deplina disponibilitate pentru continuarea şi consolidarea dialogului bilateral. Discuţiile au relevat interesul comun pentru o strânsă cooperare între cele două state după aderarea Croaţiei la UE, identificându-se o serie de domenii în care ambele state îşi pot coordona poziţiile.

A fost identificat interesul ambelor părţi pentru consolidarea unei politici europene vizând sectorul construcţiilor de nave, având în vedere şi faptul că atât România, cât şi Croaţia au o experienţă relevantă şi un interes particular în domeniu.

Totodată, partea croată a manifestat interesul de a cunoaşte poziţionarea României pe o serie de tematici de actualitate ale agendei comunitare precum – concluziile recentei reuniuni a Consiliului European, evoluţiile generate de criza economică şi financiară, Semestrul european, Uniunea Economică şi Monetară, Politica Agricolă Comună, politica de coeziune. 

În cadrul consultărilor au fost abordate şi evoluţiile circumscrise politicii de extindere a UE, ambele părţi reiterându-si susţinerea faţă de necesitatea menţinerii interesului la nivel comunitar privind perspectivele europene ale statelor din Balcanii de Vest.

Un loc important pe agenda de discuţii a fost alocat relaţiilor bilaterale, inclusiv sub aspectul sprijinului acordat de către cele două state persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale – persoanelor aparţinând minorităţii lingvistice istroromâne din Croaţia şi persoanelor aparţinând minorităţii croate din România.

La Parlamentul Republicii Croaţia au fost discutate elemente legate de  coordonarea afacerilor europene şi implicarea parlamentelor naţionale în procesul de dezbatere şi monitorizare a deciziei guvernamentale în sfera afacerilor europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii