Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat , Ovidiu Dranga, cu subsecretarul de stat în Ministerul afacerilor externe al Republicii Polone ,Jerzy Pomianowski

ro

07 Mar, 2013 18:55 929 Marime text
Secretarul de stat Ovidiu Dranga a avut astăzi, 7 martie 2013, o rundă de consultări privind teme de pe agenda globală cu Jerzy Pomianowski, subsecretar de stat în cadrul Ministerului afacerilor externe al Republicii Polone.
Întrevederea s-a înscris în dialogul bilateral intensificat între cele două ţări, desfăşurat în cadrul privilegiat de cooperare conferit de Parteneriatul Strategic româno-polonez.
În plan bilateral, cei doi oficiali au evocat stadiul foarte bun al relaţiilor româno-polone, în contextul Parteneriatului Strategic încheiat între cele două ţări şi al aniversării, în 2013, a douăzeci de ani de la semnarea „Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi la cooperarea dintre România şi Republica Polonă”.
Dincolo de domeniile prioritare ale cooperării bilaterale, în contextul preluării recente de către diplomatul polonez, a mandatului de Director Executiv al Fondului European pentru Democraţie - FED (“European Endowment for Democracy” - EED), dezbaterile s-au axat asupra contribuţiei celor două state în sprijinul democratizării vecinătăţii estice şi sudice a Uniunii Europene, pe baza propriilor experienţe pozitive în procesul de tranziţie.
A fost evidenţiată dorinţa comună a celor două state ca, prin iniţiativa lansării FED, să transmită un mesaj neechivoc de solidaritate faţă de statele din vecinătatea Uniunii Europene şi să contribuie la apropierea acestora de UE.
 
Informaţii suplimentare
 
FED este un proiect politic comun al UE şi al statelor sale membre. În Concluziile Consiliului pentru Afaceri Externe din 2011 acesta a fost definit ca un obiectiv politic de comunicare cu ţările din vecinătatea UE. În urma unui acord stabilit de către toate statele membre, Parlamentul European şi Comisie, în octombrie 2012 a fost înfiinţat FED ca o fundaţie de drept privat, reglementată de propriul Statut şi organisme de conducere.
Scopul principal al FED este acordarea directă de granturi activiştilor în favoarea democraţiei şi/ sau organizaţiilor care luptă pentru tranziţia democratică a ţărilor din  vecinătatea europeană şi din afara acesteia, prin proceduri specifice flexibile.
În decembrie 2012, FED a semnat cu Comisia Europeană un contract de grant de  6.2 milioane de euro. Mai multe state membre, împreună cu Elveţia au promis suplimentar până la un 8 milioane de euro  pentru activităţile FED. Astfel, bugetul iniţial al FED va fi de aproximativ 14 milioane de euro.
Cu ocazia reuniunii din 9 ianuarie 2013 a Consiliului Administrativ a fost ales în funcţia de Director Executiv al EED, Jerzy Pomianowski (subsecretar de stat în MAE polonez).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii