Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în cadrul Departamentului de Stat SUA

ro

22 Apr, 2013 20:21 533 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, la 22 aprilie 2013, consultări cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Departamentul de Stat al SUA, cu ocazia vizitei acesteia la Bucureşti.
Cei doi oficiali au abordat colaborarea româno-americană în domeniul apărării antirachetă şi aspecte legate de controlul armamentelor convenţionale. Părţile au evidenţiat rolul cooperării în domeniul sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, proiect care reprezintă atât un reper strategic pentru relaţiile bilaterale, cât şi o contribuţie esenţială la securitatea României, a SUA şi a celorlalţi membri NATO.
Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, în aplicarea Acordului încheiat în 2011. Totodată, a apreciat ca pozitivă şi cu beneficii economice concrete implicarea companiilor româneşti în pregătirea facilităţii din baza Deveselu. Rose Gottemoeller a reiterat aprecierea deosebită a părţii americane pentru implicarea substanţială a României în sistemul de apărare antirachetă, arătând că România este, pentru SUA, un partener solid în acest proiect. De asemenea, a apreciat desfăşurarea fără întârzieri a implementării Acordului şi a reconfirmat faptul că faza a II-a a Abordării Adaptive în Etape a Apărării împotriva Rachetelor balistice în Europa (EPAA) nu este afectată în niciun fel de recentele decizii de ajustare a EPAA din 15 martie 2013, finanţarea necesară fiind pe deplin asigurată.
Cei doi oficiali au realizat, totodată, un schimb detaliat de opinii cu privire la perspectivele regimului de control al armamentelor convenţionale în Europa (CFE) şi al instrumentelor pentru creşterea încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE (Documentul de la Viena şi Tratatul privind Cerul Deschis). Rose Gottemoeller a evaluat foarte pozitiv implicarea şi eforturile României, care asigură, prin directorul general pentru afaceri politice, Cornel Feruţă, preşedinţia celei de-a doua sesiuni (Geneva, 22 aprilie – 3 mai 2013) a Comitetului pregătitor (PrepCom II) al Conferinţei de evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) din 2015, în analizarea stadiului implementării angajamentelor asumate de statele părţi la NPT în domeniile dezarmării, neproliferării şi utilizării paşnice a energiei nucleare, precum şi în pregătirea Conferinţei de Evaluare din 2015.
Reuniunea a constituit un nou prilej pentru substanţierea Parteneriatului Strategic româno-american, reconfirmându-se ampla convergenţă de vederi pe temele abordate, de pe agenda strategică bilaterală. În spiritul relaţiilor consacrate dintre România şi SUA, de aliaţi şi parteneri strategici, cei doi demnitari au convenit continuarea dialogului bilateral în domeniul securităţii şi apărării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii