Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:53 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Vizita ministrului Bogdan Aurescu la Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón

ro

29 Oct, 2015 14:56 526 Marime text
Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vizitat joi, 29 octombrie 2015, în cadrul vizitei efectuate în Spania, Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón (CAOC Torrejón) și a avut o întrevedere cu șeful acestei structuri, generalul de divizie Ruben Carlos Garcia Servert.

Ministrul Bogdan Aurescu și interlocutorul său au abordat aspecte privind structura Centrului și activitatea acestuia de monitorizare a traficului aerian pe dimensiunea sudică a NATO, inclusiv România și zona Mării Negre. Totodată, au fost abordate aspecte care vizează modalitatea de cooperare multinațională în ceea ce privește planificarea și coordonarea operațiunilor de poliție aeriană. Ministrul român a prezentat stadiul operaţionalizării, până la finalul acestui an, a facilităţii antirachetă din cadrul bazei Deveselu şi perspectivele integrării sale în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

În timpul vizitei, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu unul dintre cei doi ofițeri români care îţi desfăşoară activitatea în cadrul CAOC Torrejón.
Informaţii suplimentare:

Centrul pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón face parte din structura de comandă a NATO, fiind subordonat Comandamentului Aerian al Alianței Nord-Atlantice, cu sediul la Baza Aeriană Ramstein (R.F. Germania). CAOC Torrejón  a fost înființat la 1 ianuarie 2013 ca urmare a deciziei șefilor de stat și de guvern Aliați la Summit-ul NATO de la Lisabona (2010), dobândind capacitate operațională completă la 17 octombrie 2014.

CAOC Torrejón monitorizează traficul aerian din zona sudică a Alianței Nord-Atlantice, acoperind o arie extinsă care include și România și zona Mării Negre. Misiunea principală a Centrului este de a planifica, coordona, monitoriza, analiza și raporta operațiunile mijloacelor de poliție aeriană alocate pe timp de pace, potrivit deciziilor Comandamentului Aerian Aliat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii