Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la seminarul „Georgia – de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor la Summit-ul NATO de la Varşovia”

ro

27 Oct, 2015 14:50 794 Marime text
Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la seminarul cu tema „Georgia – de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor la Summit-ul NATO de la Varşovia”


Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat marti, 27 octombrie 2015, la Tbilisi (Georgia), la seminarul cu tema „Georgia – de la Summit-ul NATO din Ţara Galilor la Summit-ul NATO de la Varşovia”. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Tbilisi, în calitate de ambasadă Punct de Contact NATO, în parteneriat cu Biroul NATO de legătură în Georgia şi Fundaţia Georgiană pentru Studii Strategice şi Internaţionale (GFSIS).

Cu acest prilej, secretarul de stat a susţinut o prezentare cu tema „The Black Sea Region’s Strategic Importance for NATO - a Romanian Perspective”, în cuprinsul căreia a pledat pentru o atenţie sporită, atât din partea NATO, cât şi din partea UE, pentru regiunea extinsă a Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea spaţiului euro-atlantic. Secretarul de stat a reafirmat obiectivul României de a-şi pune în valoare potenţialul strategic şi economic pentru a răspunde eficient noilor provocări din vecinătăţile estică şi sudică ale Alianţei.

Daniel Ioniţă a evocat conduita agresivă a Federaţiei Ruse, care a condus la o deteriorare fără precedent a situaţiei de securitate în zona Mării Negre. Secretarul de stat a arătat că autorităţile ruse au întreprins acţiuni cu încălcarea dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate prin Actul Final de la Helsinki.  Totodată, Rusia a dislocat capabilităţi militare în peninsula Crimeea. Toţi aceşti factori concură la şubrezirea stabilităţii în regiunea Mării Negre, o componentă importantă a securităţii Euro-Atlantice.

Secretarul de stat a evidenţiat trei direcţii principale de acţiune, în scopul menţinerii securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre, respectiv consolidarea apărării colective a întregului flanc estic, re-evaluarea strategică a abordării relaţiei cu Rusia, precum şi continuarea sprijinirii partenerilor estici.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a reiterat disponibilitatea României de a sprijini Georgia, în continuare,  în procesul de pregătire pe linia integrării europene şi euro-atlantice. Totodată, a afirmat că la viitorul Summit al NATO, de la Varşovia în 2016, este necesar ca Aliaţii să recunoască progresele importante obţinute de Georgia pe calea transformărilor democratice şi apropierea treptată de structurile euro-atlantice.
În sesiunea de întrebări şi răspunsuri, s-a referit, totodată, la necesitatea avansării cooperării în regiune, pe baze principiale şi pragmatice, cu respectarea deplină a opţiunilor de politică externă şi a intereselor statelor din regiunea extinsă a Mării Negre.

Informaţii suplimentare:

Începând cu 1 ianuarie 2013, România a preluat mandatul de ţară – Ambasadă Punct de Contact NATO (CPE) în Georgia. În această calitate, România cooperează cu autorităţile georgiene şi reprezentanţele diplomatice la Tbilisi ale statelor membre NATO în vederea susţinerii eforturilor Georgiei de integrare euro-atlantică. Activităţile derulate în calitate de Ambasadă Punct de Contact NATO vizează creşterea nivelului de cunoaştere a opiniei publice din Georgia privind valorile NATO şi  importanţa reformelor democratice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii