Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea ministrului Bogdan Aurescu la conferința „SMART Diaspora 2020+ Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei românești”

ro

15 Sep, 2015 13:14 880 Marime text
Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei românești”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 15 septembrie 2015, la conferința “SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei românești”, organizată de Fundația CAESAR și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale. Evenimentul a fost deschis de Președintele României, Klaus Iohannis.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că promovarea obiectivelor României, inclusiv a celor de politică externă, trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia adusă de tinerii de valoare aflați în afara României şi pe performanţele acestora, mai ales în domenii ca educaţia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinţa.

În acest sens, șeful diplomației române a amintit că Ministerul Afacerilor Externe a semnat încă de la începutul anului cu LSRS și Fundația CAESAR câte un protocol de colaborare prin care nu numai că s-au pus bazele pentru un cadru formal de relaționare, dar a constituit și un impuls pentru consolidarea interacțiunii între MAE și cele două organizații de tineri.

Ministrul de externe a făcut o prezentare succintă a provocărilor actuale de securitate la nivel regional și internațional, încurajând implicarea tinerilor în proiectele de construcție pentru țara noastră. “Însuşi contextul complicat al acestor zile ne arată că suntem datori ca împreună să asigurăm şi să generăm prin eforturi comune stabilitate socială și  securitate. Or, această realitate demonstrează mai mult ca oricând actualitatea a ceea ce afirmam încă de la începutul colaborării noastre, anume necesitatea activării resursei strategice pe care o reprezintă tinerii, implicarea lor în procesul de dezvoltare a României, prin valorificarea expertizei dobândite în străinătate, prin idei, soluţii şi acţiuni cât mai concrete”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că, pentru a atrage tinerii în țară, e necesar ca România să devină o destinație atractivă pentru carieră, trebuie creat un mediu propice în cadrul căruia tinerii să se poată afirma și să își poată aduce contribuția la dezvoltarea României.
Ministrul afacerilor externe a reiterat, totodată, disponibilitatea MAE de a participa cu iniţiative şi proiecte concrete la sprijinirea şi afirmarea tinerilor români aflaţi peste hotare, precum şi de a se alătura demersurilor de construire a unui mediu instituţional şi privat reformat, modern, eficient, dinamic, care să reprezinte pentru tineri cel mai puternic argument pentru revenirea acasă.

Informații suplimentare

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) este o propunere de politică publică ce are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea economică și socială a României.

SMART Diaspora vizează tinerii înalt calificați din diaspora: studenți și absolvenți de licență, masterat, doctorat și post-doctorat aflați în străinătate, dar și persoane care și-au început cariera profesională peste hotare.

SMART Diaspora a fost concepută exclusiv în cadrul Ligii Studenților Românii din Străinătate, de-a lungul unui lung proces de cercetare, redactare și consultare cu membri LSRS din toată lumea (studenți și absolvenți români cu studii peste hotare), aflați în cele 30 de filiale și reprezentanțe LSRS; și tineri profesioniști și experți consacrați din țară și de peste hotare, cu care LSRS colaborează prin platforma C.A.E.S.A.R.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii