Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT MAE - Participarea Ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea informală „Snow Meeting”

ro

15 Jan, 2016 15:27 1335 Marime text
 Participarea Ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea informală „Snow Meeting”

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, la invitaţia ministrului afacerilor externe al Lituaniei, la reuniunea informală pe teme de politică externă și securitate „Snow Meeting”, care a avut loc la Trakai (Lituania), în intervalul 14-15 ianuarie 2016.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a fost vorbitor principal în cadrul dineului de lucru din 14 ianuarie, cu tema “2016 NATO Summit in Warsaw and beyond”, alături de omologii săi din Lituania, Letonia, Slovacia, de asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, de secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, şi de consilierul pentru politică externă al preşedintelui polonez, Krzysztof Szczerski‎.

Ministrul Lazăr Comănescu a evidenţiat în intervenția sa importanţa unităţii, solidarităţii şi coeziunii Aliate. Totodată, Ministrul a subliniat importanţa adoptării unor decizii de substanţă la Summit-ul NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016), în vederea procesului de adaptare pe termen lung a Alianţei la provocările mediului de securitate. Şeful diplomaţiei române a accentuat, de asemenea, importanţa măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, evidenţiind, în acest sens, necesitatea unei atenţii sporite la nivel Aliat pentru evoluţiile din Marea Neagră.

Şeful diplomaţiei române a evocat rezultatele reuniunii şefilor de state din Europa Centrală şi de Est, găzduită de România la 4 noiembrie 2015. De asemenea, el a subliniat semnificația deosebită a momentului ceremoniei din 18 decembrie 2015 de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii de apărare antirachetă de la Deveselu, din perspectiva atingerii capacităţii operaţionale iniţiale a sistemului NATO de apărare antirachetă, obiectiv pe care România îl susţine în perspectiva viitorului Summit. Totodată, demnitarul român a evidenţiat importanţa politicii de extindere a NATO, precum şi a unei abordări strategice a Alianţei în relaţia cu statele partenere, în special cele din vecinătatea imediată.

Informaţii suplimentare:
Aflată la cea de-a 9-a ediţie, reuniunea „Snow Meeting” este organizată de către MAE lituanian în localitatea Trakai, aflată în apropiere de Vilnius, reunind factori de decizie din domeniul politicii externe şi de securitate din state membre NATO şi UE, reprezentanţi ai celor două organizaţii internaţionale şi exponenţi ai mediului academic. Discuţiile de la ediţia 2016 a „Snow Meeting” au fost dedicate perspectivei Summit-lui NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016), evaluării mediului de securitate şi a răspunsului NATO la provocările actuale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii