Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, într-o conferință a Clubului de la Madrid, inițiativa privind crearea Curţii Internaţionale împotriva Terorismului

ro

28 Oct, 2015 18:00 1002 Marime text
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, într-o conferință a Clubului de la Madrid, inițiativa privind crearea Curţii Internaţionale împotriva Terorismului


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 28 octombrie 2015, la Madrid, în calitate de vorbitor principal, la conferința prestigiosului Club de la Madrid cu tema „2015 Policy Dialogue Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent”, în cadrul căreia a prezentat, împreună cu omologul spaniol José Manuel García-Margallo, inițiativa creării Curții Internaționale împotriva Terorismului. Dezbaterea a fost moderată de Laura Chinchilla, fost președinte al statului Costa Rica (2010-2014).

În discursul său, Bogdan Aurescu a evocat valorile și principiile pe care se întemeiază iniţiativa româno-spaniolă - folosirea dreptului internațional penal  și a conceptului statului de drept la nivel internaţional (International Rule of Law) în lupta pentru combaterea terorismului.

“Ne aflăm astăzi aici, la 10 ani de la desfășurarea la Madrid a Summit-ului Internaţional privind Democraţia, Terorismul şi Securitatea şi de la adoptarea Agendei de la Madrid, care a fost la acel moment un apel esențial la acțiune și reacție democratică la amenințarea globală a terorismului, imediat după șocul atentatelor de la Madrid din 2004. 191 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viața atunci, printre care și 16 cetăţeni români. Recomandările Agendei de la Madrid sunt astăzi la fel de valabile ca şi atunci: şefii de stat și guvern au cerut măsuri imediate în vederea adoptării unei definiții recunoscute internațional a terorismului și ratificarea și punerea în aplicare a tuturor convențiilor din domeniul combaterii terorismului. Considerăm că inițiativa româno-spaniolă de creare a unei Curți Internaționale împotriva Terorismului poate contribui în mod semnificativ la atingerea acestor țeluri”, a declarat șeful diplomației române în deschiderea intervenției sale.

“Nu este exagerat să spunem că terorismul reprezintă astăzi o amenințare reală la adresa păcii și securității internaționale. De aceea, combaterea acestui fenomen nu este numai o obligație pentru fiecare țară în parte, ci și o responsabilitate pentru întreaga comunitate internațională. (…). Nu avem nevoie numai de determinare și o recunoaștere unitară a amenințării terorismului, avem nevoie și de linii de acțiune care să aibă la bază instrumentele justiției internaționale – adică unele dintre cele mai puternice instrumente pe care comunitatea globală le are la dispoziție”, a mai subliniat ministrul Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu  a prezentat și o serie de argumente istorice pentru înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, amintind, în acest context, contribuţia deosebită a juristului şi diplomatului român Vespasian Pella, care a avut un rol determinant în elaborarea şi adoptarea, în 1937, a două convenţii internaţionale relevante în domeniu: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului, care definea infracţiunea de terorism şi prin care statele se obligau să incrimineze actele de terorism, şi Convenţia privind înfiinţarea unei Curţi Penale Internaţionale, prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevăzute în prima Convenţie. Cele două convenţii nu au intrat în vigoare, inclusiv pe fondul evoluţiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial.

Ministrul afacerilor externe a evidențiat valoarea adăugată a unei Curți Internaţionale împotriva Terorismului în actualul context internaţional: „Crearea unei astfel de instanţe internaţionale ar putea avea un efect preventiv şi descurajator pentru făptuitori şi, mai ales, pentru statele care ar putea fi „refugii sigure/safe havens” pentru astfel de persoane sau grupări teroriste organizate. În orice caz, nu este singurul argument care ne-a călăuzit în lansarea acestei idei. În egală măsură, adoptarea unui instrument bazat pe dreptul internaţional penal care ar ajuta lupta împotriva terorismului prin mijloace legale, va întări ideea că o ameninţare globală, cum este terorismul, necesită o acţiune la nivel global, bazată pe drept. (…).Totodată, inițiativa aceasta ar putea contribui la declanșarea unor dezbateri constructive care să conducă la evoluții în domeniul dreptului internațional, dincolo de obiectivul imediat al creării acestei Curți.”

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, în egală măsură, aspecte relevante privind mecanismul de creare a viitoarei instanţe, jurisdicţia acesteia şi relaţia pe care Curtea Internaţională împotriva Terorismului ar urma să o aibă cu alte instanţe penale internaţionale, precum Curtea Penală Internaţională.  În încheierea discursului său, ministrul afacerilor externe a accentuat importanţa procesului complex de dezbatere necesar pentru atingerea obiectivului iniţiativei: „Obiectivul fundamental care stă la baza iniţiativei noastre este lupta împotriva terorismului prin dreptul internaţional. România şi Spania au lansat acest proiect pornind de la premiza că justiţia internaţională şi statul de drept sunt valori în sine. Totuşi, avem nevoie de mecanisme concrete, de instrumente juridice, pentru implementarea statului de drept. Şi avem nevoie de ideile şi sprijinul dumneavoastră pentru rafinarea acestor instrumente şi pentru atingerea unor rezultate concrete”.

În prezentarea sa, ministrul spaniol al afacerilor externe, José Manuel García-Margallo a menţionat foarte buna colaborare între România și Spania pentru promovarea acestei inițiative și a mulțumit omologului român pentru prezența la Madrid. Acesta a reamintit susținerea acordată de Spania încă de la lansarea acestei inițiative și a prezentat principalele elemente și arhitectura instituţională pe care experții români și spanioli o propun, atrăgând atenția asupra necesității existenței voinței politice la nivelul comunității internaționale pentru combaterea terorismului prin mijloacele dreptului internațional.

În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi Jean-Paul Laborde, asistent al secretarului general ONU şi director executiv al Comitetului de Combatere a Terorismului din cadrul ONU, exprimând susținere pentru această inițiativă și subliniind faptul că terorismul afectează tot mai multe națiuni de pe glob, fiind un fenomen transnațional care trebuie combătut. A subliniat că motivația principală  trebuie să fie dezideratul de a face dreptate victimelor terorismului, iar acest instrument jurisdicțional va fi mult mai eficient în acest sens decât instrumentele existente astăzi.

Informaţii suplimentare

Iniţiativa privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului a fost lansată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 9 februarie 2015, în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. În prezent, iniţiativa reprezintă un proiect comun româno-spaniol.

Experţi din România şi Spania, cu sprijin la nivel tehnic din partea Olandei, au redactat un proiect de concept cu privire la principalele caracteristici ale unei viitoare Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. Această instanţă internaţională ar putea să îşi exercite jurisdicţia asupra persoanelor fizice care comit crima de terorism, definită în conformitate cu dreptul internaţional.

Clubul de la Madrid este o prestigioasă organizaţie independentă, fondată în 2001 și formată din peste o sută de foşti şefi de stat şi de guvern. Prin expertiza membrilor săi, Clubul de la Madrid contribuie la consolidarea leadership-ului şi valorilor democratice pe glob şi oferă sprijin statelor aflate în proces de tranziţie şi consolidare democratică.

Evenimentul „2015 Policy Dialogue „Madrid+10: Prevenirea şi combaterea extremismului violent” marchează 10 ani de la  Summit-ul Internaţional privind Democraţia, Terorismul şi Securitatea, organizat de Clubul de la Madrid în 2005, când a fost adoptată și Agenda de la Madrid, ca urmare a atentatelor sângeroase din 11 martie 2004. Agenda de la Madrid reprezintă un set de principii şi recomandări pentru întărirea cooperării internaţionale împotriva terorismului, în toate formele sale, dintr-o perspectivă democratică.

La prezenta reuniune a Clubului participă și secretarul general ONU Ban Ki-Moon.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii