Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:36 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor

ro

08 Apr, 2016 13:40 1268 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat, în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.
Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o are obținerea de progrese în realizarea incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor, precum și în eliminarea completă a oricăror forme de discriminare din societatea românească.

România susține consecvent că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică societăţilor europene, este benefică pentru dezvoltarea tuturor comunităților și, implicit, a fiecărui cetățean. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional capabil să asigure respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv cea Roma, ca o condiție esențială pentru consolidarea climatului de bună înţelegere și armonie etnică în țara noastră .

Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze în plan intern și internațional protejarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor României, inclusiv ale cetățenilor români de etnie Roma, să militeze cu toată hotărârea pentru eliminarea încercărilor de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.

În  contextul deţinerii de către România, în anul 2016, a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanța consolidării cercetărilor și a educației privind tema genocidului romilor, în contextul studiului perioadei Holocaustului şi salută organizarea, la București, a dezbaterii „Vocile uitate ale Holocaustului”, în perioada 6-7 aprilie 2016, de Forumul European al Romilor, Sinti şi Nomazilor, în parteneriat cu Consiliul Europei și organizații civice ale minorității roma din România.
Informaţii suplimentare:

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii