Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:03 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - MAE salută aniversarea a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-egiptene

ro

01 Apr, 2016 14:13 644 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 1 aprilie 2016, a 110 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Arabă Egipt.

Această aniversare constituie un moment de referinţă şi o nouă mărturie a legăturilor tradiţionale de prietenie care unesc cele două naţiuni. Apropierea dintre România şi Egipt şi angajamentul comun faţă de dezvoltarea continuă a cooperării la nivel bilateral şi regional şi-au dovedit soliditatea, inclusiv în perioade de transformări profunde care şi-au pus amprenta asupra scenei internaţionale şi a regiunilor celor două ţări pe parcursul ultimului secol.

România consideră Egiptul un partener important şi o ţară cu un rol stabilizator esenţial, capabilă să contribuie în mod substanţial la soluţionarea conflictelor care afectează regiunea.

Cu prilejul acestui important moment aniversar în relaţia bilaterală, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României pentru continuarea unei cooperări strânse, aprofundate şi diversificate cu Republica Arabă Egipt.

Informaţii suplimentare:

În anul 1906, România a deschis prima sa misiune diplomatică pe teritoriul egiptean, la Cairo, cu rang de agenţie diplomatică, iar în anul 1928 a deschis Consulatul General de la Alexandria. Prima misiune egipteană în România, la nivel de legaţie, a fost deschisă în anul 1947.

Relaţiile de cooperare dintre cele două state au cunoscut o evoluţie substanţială prin dezvoltarea continuă a legăturilor politice, economice şi culturale.

De asemenea, România a urmărit cu interes procesul de democratizare a Egiptului din ultimii ani.

Egiptul este, totodată, principalul partener din regiune în cadrul asistenţei pentru dezvoltare acordate de România.

O dimensiune centrală a cooperării bilaterale este cea economică, Egiptul fiind unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României în regiunea MENA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii