Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE-Întrevederi ale secretarului de stat italian Benedetto Della Vedova la nivelul conducerii MAE

ro

16 Oct, 2015 18:55 1097 Marime text
Întrevederi ale secretarului de stat italian Benedetto Della Vedova la nivelul conducerii MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi, 16 octombrie 2015, pe secretarul de stat italian pentru afaceri externe, Benedetto Della Vedova, cu ocazia participării acestuia la Bucharest Forum.

Întrevederea a reconfirmat caracterul de excelenţă al relaţiei bilaterale între România şi Italia, reflectată de Parteneriatului Strategic Consolidat şi susţinută de prezenţa dinamică a companiilor italiene în România, precum şi de existenţa unei numeroase comunităţi româneşti în Italia, punte de legătură extrem de importantă în relaţia dintre cele două ţări.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de actualitate la nivel european, cu accent pe problematica migraţiei. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat solidaritatea României cu statele care au nevoie de sprijin, menţionând răspunsul favorabil al României la diferitele apeluri din partea comunităţii internaţionale în beneficiul acestora, atât prin participarea financiară la bugetul UNHCR şi respectiv al Programului Alimentar Mondial, cât şi prin demersuri bilaterale de sprijin, respectiv pentru Iordania şi Serbia.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia din Siria în contextul intervenţiei militare ruse şi au subliniat importanţa identificării unei soluţii politice. Totodată, ministrul Aurescu și interlocutorul său au evidenţiat rolul pe care îl are Turcia în gestionarea provocărilor migratorii, salutând avansarea dialogului şi cooperării UE-Turcia prin încheierea Planului de acţiune în domeniu.

În cadrul întrevederii cu ministrul român de externe a fost abordată şi situaţia din Vecinătatea Estică a UE cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina. Referitor la Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea menţinerii stabilităţii politice interne, a continuării reformelor pro-europene şi a importanţa unei susţineri  continue şi puternice din partea UE pentru parcursul european al acestei ţări.

Agenda secretarului de stat italian a mai cuprins o întâlnire de lucru cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă.
Discuţiile au evidenţiat importanţa continuării dialogului constructiv, atât la nivel UE, cât şi la nivel NATO, în abordarea evoluţiilor situaţiei de securitate în vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene şi NATO. Oficialul român a subliniat că ţara noastră va continua să aibă o contribuţie la nivel conceptual şi operaţional în ceea ce priveşte adaptarea NATO în perspectiva Summit-ului de la Varşovia de anul viitor. A evidenţiat, pe acest fond, importanţa specială ce trebuie acordată consolidării securităţii în proximitatea Alianţei. A subliniat totodată necesitatea unui profil sporit al regiunii Mării Negre în dezbaterile şi procesele de analiză de la nivelul Alianţei Nord-Atlantice şi UE.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la situaţia din Vecinătatea Estică, cu accent pe evoluţiile din Ucraina. Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat importanţa continuării eforturilor pentru identificarea unei soluţii politice, negociate care să conducă la soluţionarea crizei din Ucraina. Au fost evidenţiate progresele înregistrate în ultima perioadă pe linia Grupului Trilateral de Contact şi în special în cursul reuniunii de nivel în format „Normandia” de la Paris din 2 octombrie 2015, care au reuşit mobilizarea de progrese în măsură să faciliteze aplicarea pachetului de măsuri „Minsk+”, adoptat la 12 februarie 2015.

În privinţa Republicii Moldova, partea română a arătat că împrumutul de 150 de milioane de euro anunţat recent este un ajutor de care Republica Moldova are nevoie într-un moment crucial. Împrumutul reprezintă o continuare a asistenţei României pentru statului vecin, asistenţă care a fost întotdeauna acordată de o manieră transparentă şi s-a adresat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat importanţa sprijinului european pentru stimularea continuării reformelor structurale în statele partenere, pentru implementarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, în special  în ţările partenere care doresc o apropiere mai aprofundată de UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii