Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:45 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederea ministrului Lazăr Comănescu cu ministrul afacerilor europene al Republicii Turcia, Volkan Bozkır

ro

11 Feb, 2016 23:46 592 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut joi, 11 februarie 2016, o întrevedere cu ministrul afacerilor europene şi negociator şef al Republicii Turcia, Volkan Bozkır, cu prilejul vizitei efectuate de oficialul turc la Bucureşti.
Vizita a reconfirmat ritmul dinamic al consultărilor politice dintre Bucureşti şi Ankara pe teme de interes pentru cele două ţări.
În cadrul discuţiilor a fost evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, pornind de la cadrul oferit de Parteneriatul Strategic încheiat de România şi Turcia în anul 2011 şi urmat de semnarea Planului de Acţiuni. În acest context, ministrul Lazăr Comănescu a evidenţiat faptul că Turcia este un partener cheie al României la nivel politic, strategic şi economic, fiind principalul partener comercial al României din afara UE.
Pe plan economic, cei doi oficiali au reiterat dezideratul intensificării schimburilor comerciale, în vederea atingerii ţintei de 10 miliarde de dolari în următorii ani. De asemenea, a fost reiterat interesul ambelor părţi pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială, precum şi pentru explorarea oportunităţilor de cooperare în comun cu parteneri terţi.
Subiectele incluse pe agenda convorbirilor au vizat de asemenea evoluţiile în relaţia UE-Turcia, fiind abordate atât aspectele legate de procesul de negociere a aderării Turciei la UE, cât şi cooperarea consolidată în contextul actualei crize a migraţiei. Ministrul de externe Lazăr Comănescu a reafirmat consecvenţa şi consistenţa sprijinului pe care îl acordă România Turciei în parcursul său european. De asemenea, a încurajat Turcia să continue reformele necesare, exprimând  sprijinul pentru obiectivul deschiderii în perioada următoare de noi capitole de negociere. Totodată, partea română a apreciat importanţa consolidării cooperării dintre UE şi Turcia în actualul context regional şi internaţional. A salutat avansarea în cooperarea între UE şi Turcia în gestionarea provocărilor determinate de problematica migraţiei, subliniind rolul esenţial al Turciei, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane, în calitate de ţară ce găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi. A pledat pentru continuarea eforturilor de gestionare a cauzelor acestui fenomen, prin cooperarea cu statele de origine şi de tranzit.
Dialogul a vizat şi buna cooperare româno-turcă în cadrul OCEMN, precum şi aspecte legate de securitatea în bazinul extins al Mării Negre, respectiv de pregătirea Summit-ului NATO care va avea loc la Varşovia în acest an. De asemenea, au fost trecute în revistă evoluţiile pe plan internaţional, cu accent pe relaţia Turciei cu statele din regiune.
De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb consistent de opinii cu privire la situaţia din Siria, context în care s-a subliniat necesitatea identificării unei soluţii politice la conflictul din această ţara.

Ti-a placut articolul?

Comentarii